Гіпо- та гіперглікемія при діабеті: як контролювати цукор
Протягом дня рівень цукру в крові постійно коливається. Адже не лише їжа, а й наші повсякденні справи впливають на його рівень. Багато нервували? Отримали різке підвищення рівня глюкози в крові. Надто активно займалися спортом? Рівень цукру стрімко впав. І кожен із таких стрибків може бути дуже небезпечним. Особливо для людини з діабетом.
Аби дізнатися, як правильно контролювати цукор у крові та як уникнути невідкладних станів при цукровому діабеті, ми підготували для вас прості рекомендації. Вони допоможуть розпізнати ознаки гіпо- та гіперглікемії вчасно та ефективно з ними боротися!
Чому рівень цукру може впасти
Різко та небезпечно низько знизити цукор можуть всього лише 2 речі:
- Значне фізичне навантаження.
- Надмірне вживання алкоголю.
І якщо зниження відбудеться надто різко та сильно, це може стати причиною гіпоглікемії.
Що таке гіпоглікемія
Це стан, за якого рівень цукру крові менші за 3,9 ммоль/л. Гіпоглікемія — небезпечна річ, адже під час неї мозок не отримує достатньої кількості харчування. А відбувається це через нестачу глюкози в крові. Якщо цифри на глюкометрі нижчі за 2,2 ммоль/л, людина навіть може знепритомніти. Аби цього не допустити, важливо вчасно зреагувати на зниження цукру!
Які симптоми зниженого цукру
Ось 8 симптомів, які можуть свідчити про можливий розвиток гіпоглікемії:
- Різке безпричинне потовиділення.
- Запаморочення.
- Тремтіння тіла.
- Відчуття голоду.
- Головний біль.
- Тахікардія.
- Слабкість.
- Різка зміна настрою (зазвичай агресивність).
Помітили симптоми гіпоглікемії: що робити
- Найголовніше — виміряти рівень цукру глюкометром. Адже це єдиний об’єктивний показник стану.
Якщо цукор падає, а показники на глюкометрі наближуються до 3,9 чи нижче, потрібно діяти! - Випийте рідкий солодкий та бажано теплий напій. Найкращий варіант — чай із 3 ч. л. цукру, пів пакета дитячого соку. Або з’їжте карамельку (не шоколад).
- Перевірте цукор через 5-7 хвилин, потім — через 15 хвилин, і ще один раз — через 1 годину. Це допоможе упевнитися, що рівень глюкози тепер в нормі.
«А якщо цукор підвищився вище норми?»
Це може відбутися з багатьох причин. Найчастіші фактори, що впливають на рівень цукру, для нас такі:
- Харчування — основний і найважливіший!
- Запальне захворювання в організмі.
- Сильний стрес.
- Некоректно підібране лікування. Але за умови, якщо всі інші фактори усунено.
Значне підвищення цукру може стати причиною гіперглікемії.
Що таке гіперглікемія
Гіперглікемічний синдром — це стан, за якого рівень цукру підвищується (понад 11,1 ммоль/л). Цей стан не такий небезпечний, як гіпоглікемія, адже розвивається не так швидко.
Якщо гіпоглікемія — це хвилини, то гіперглікемічний стан — дні. Але від цього менш безпечним стан не стає. Адже постійне підвищення рівня цукру вище за норму веде до ускладнень цукрового діабету 2 типу. Тому не варто його допускати чи ставитися до нього легковажно.
Які можливі симптоми гіперглікемії
- Головний біль.
- Спрага.
- Сухість у ротовій порожнині.
- Часте сечовипускання.
- Можливий зуд шкірних покривів.
Підвищився цукор: що робити
- Виміряти рівень цукру глюкометром. Орієнтуватися лише на самопочуття не варто!
- Подумати, який фактор до цього призвів та чи можна його усунути. Наприклад:
- Змінити харчування.
- Якщо є запальне захворювання, звернутися до спеціаліста.
- Позбутися стресу.
- Звернутися до ендокринолога для корекції лікування.
Пам’ятайте: тільки регулярний контроль цукру в крові та вчасна реакція на показники — запорука компенсації захворювання, уникнення гіперглікемії і гіпоглікемії. А головне, — збереження вашого здоров’я.