Вже майже готово!
© 2021 · сайт корпорації Arterium

Принципи харчування та небажані продукти при діабеті

Симптоми при цукровому діабеті спричинені нестабільним рівнем цукру. А стрибки глюкози у крові викликає неправильне харчування. Сьогодні ми дізнаємося про дієту, а точніше, про правильне харчування при цукровому діабеті 1-го та 2-го типів. Звернемо увагу на те, що не бажано вживати при діабеті, і на те, що можна й навіть потрібно їсти. Це все варто знати, щоб не тільки тримати цукровий діабет під контролем, а й почуватись бадьоріше, активніше та краще.

Дієта при цукровому діабеті.

4 основні принципи лікувального харчування:

  1. Дотримання режиму харчування.
    Приймання їжі — кожні 3–4 години. Саме такий режим позитивно впливає на шлунок (він не перерозтягується) та моторику кишківника (встигають синтезуватись усі потрібні для травлення ферменти). Крім того, гормон інсулін не виділяється в надмірній кількості. Усі ці чинники сприяють зниженню маси тіла, налагодженню моторики шлунково-кишкового тракту та, зрештою, компенсації діабету. 
  2. Індивідуальний підхід.
    Лікувати хворого, а не хворобу загалом! Завжди треба збирати всю інформацію про пацієнта і стан його організму (медичною термінологією — «анамнез хвороби»). Адже в людини із цукровим діабетом додатково можуть бути супутні захворювання, на які треба зважати під час складання раціону. Наприклад: людям із підвищеним тиском обмежують кількість солі, людям із тяжкою нирковою патологією — кількість рідини, білку та продуктів, збагачених калієм. Дієта при цукровому діабеті для вагітних теж відрізнятиметься.
  3. Правильний спосіб приготування.
    Термічна обробка вкрай важлива. Вона впливає не тільки на вітамінний склад продукту, а й на калорійність та глікемічний індекс. Краще віддавати перевагу приготуванню на парі, відварюванню та запіканню. За цих методів термічної обробки зберігається більшість вітамінів та мікроелементів, тому продукти мають максимальні користь і смак. А смажені страви бажано вкрай обмежити в раціоні людини із цукровим діабетом. Процес смаження негативно впливає на функцію печінки: додаткова олія підвищує калорійність страви.  
  4. Різноманітність меню.
    Більше різних продуктів — більше потрібних і корисних мікроелементів для організму. Кожний продукт (овочі, фрукти, м’ясо, риба, крупи) мають не тільки різну калорійність та співвідношення жирів, білків і вуглеводів, а й різний вітамінний та мікроелементний склад. Тому що більше різних видів продуктів на вашій тарілці, то більш збалансований ваш раціон. Не треба запам’ятовувати, у якому продукті більше чи менше вітамінів, — на практиці достатньо дотримуватися простого правила: що більше кольорів на вашій тарілці, то більше корисних мікроелементів та вітамінів потрапить у ваш організм. Наприклад: пшоняна крупа (жовтого кольору) краще поєднуватиметься з помідором (червоний), ніж із гарбузом (жовтий). 

Нині в медицині провідна ідея персоналізованого раціону. За неї лікар-дієтолог складає меню індивідуально і бере до уваги всі патологічні стани. Але донедавна офіційною в лікуванні людей із надмірною масою тіла була дієта за Певзнером. Цю дієту також застосовували в лікуванні людей із цукровим діабетом 2-го типу, які мають зайву вагу або ожиріння. Тому за основу індивідуального меню можна використовувати столи за Певзнером (а саме: стіл № 9). Ця дієта направлена на зменшення кількості вуглеводів у раціоні, також бере до уваги глікемічний індекс продуктів. Про склад продуктів цієї дієти поговоримо трохи згодом.

На сьогодні доведено, що ефективні в боротьбі з ожирінням уже давно відомі населенню схеми харчування. Вони пройшли клінічні випробування і використовуються в усьому світі для нормалізації маси тіла. До таких готових «схем харчування» належать:

  • дієта DASH;
  • середземноморська дієта;
  • вегетеріанство / веганство;
  • дієта з обмеженням кількості вуглеводів;
  • дієта з обмеженням кількості жиру;
  • інтермітувальний голод.

Усі ці схеми харчування потрібно скорегувати залежно від стану вашого здоров’я та мети, до якої ви прагнете. Саме на ці, доведені й ефективні, схеми харчування орієнтуються спортсмени, актори, перші леді, президенти, та й узагалі всі люди, які дбають про своє здоров’я.

Але як вибрати найбільш корисні продукти при цукровому діабеті? Як правильно скласти меню при цукровому діабеті?

Харчування при цукровому діабеті 1-го типу

Для людей із ЦД 1-го типу, які мають вводити інсулін перед їдою і протягом дня, харчування при цукровому діабеті потрібно складати, враховуючи глікемічний індекс продуктів і так звані хлібні одиниці. «Хлібні одиниці» використовують, щоб було простіше розрахувати потрібну дозу інсуліну. 1 одиниця (ОД) інсуліну утилізує 12 г вуглеводів. Саме 12 г вуглеводів міститься в 1 шматку звичайного хліба масою 20 г. Тому так і назвали — «хлібна одиниця» (ХО). Отже, 1 ХО=1 одиниця інсуліну=12 г вуглеводів. Хлібні одиниці (тобто вуглеводи) містяться майже в усіх продуктах. Десь їх більше, десь менше.

Наприклад: у яблуці середнього розміру 1 ХО, 1 маленька картоплина — теж 1 ХО, 1 ложка столова крупи — теж 1 ХО. До речі, можна рахувати дози інсуліну і в грамах вуглеводів (так роблять у Європі та Америці), але в Україні вже звикли до таких позначень (ХО).  

На відміну від дієти при цукровому діабеті 2-го типу, щодо ЦД 1-го типу діє золоте правило: дотримання «лібералізованої дієти». Потрібно правильно розраховувати хлібні одиниці в кожній страві, а на підставі цього показника — дозу інсуліну. За помилкового введення дози інсуліну рівень цукру може або різко зрости (гіперглікемія), або різко знизитись (гіпоглікемія). І високий, і низький цукор, а також різкі перепади ведуть до ускладнень діабету. Тому нормальний цукор і правильні дози інсуліну — обов’язкова умова компенсованого діабету без ускладнень. Щоб полегшити розраховування доз інсуліну, із раціону бажано виключати ті страви, у яких неможливо точно оцінити кількість вуглеводів: солодощі, кондитерські вироби й солодкі фрукти (зокрема, продукти на фруктозі «для діабетиків»). Що більше інсуліну вводиться за раз, то вищий ризик різкого падіння цукру (стану гіпоглікемії). Тому не рекомендується вживати більш як 7 хлібних одиниць за 1 приймання їжі.

Інсулін розраховують тільки на вуглеводи. Якщо в їжі наявні білки, то на них інсулін хворий не розраховує.

Що можна їсти при цукровому діабеті?

Зверніть увагу на звичні продукти, які є в кожного. Людина з цукровим діабетом, у якої немає тяжкої хвороби нирок, не обмежена в кількості білка на день. Білок не впливає на рівень цукру й водночас дає відчуття ситості надовго. Білкові продукти — м’ясо, риба, яйця, сир — мають бути в раціоні й взаємозамінні. Наприклад, одне яйце = 30 г твердого сиру. 

Жири також не впливають значно на рівень цукру в крові, але є найбільш калорійним макроелементом. Тому кількість жирів у раціоні людини з надлишковою масою тіла має бути помірною. Важлива не тільки кількість, а й якість жирів. Найбільшу користь мають моно- та поліненасичені жирні кислоти. Вони містяться переважно в олії (передусім оливковій), горіхах, авокадо, білих сортах морської риби. Саме таким продуктам і треба віддавати перевагу. Жири тваринного походження (зокрема, сало, жирні сорти м’яса, жирна сметана та вершки) підвищують рівень холестерину і викликають атеросклероз, тому їх краще мінімізувати в раціоні. Це знизить ризик серцево-судинних захворювань.

! Ступінь підвищення рівня глюкози після вживання вуглеводів з однаковим вмістом хлібних одиниць відрізнятиметься залежно від глікемічного індексу.

Глікемічний індекс (ГІ) — швидкість та рівень підвищення цукру крові (у процентному співвідношенні), порівнюючи з підвищенням цукру після вживання стандартної глюкози. ГІ цукру становить 100 %, усі інші продукти порівнюють із ГІ глюкози. Що більше в продукті простих вуглеводів (цукру) і менше харчових волокон (клітковини), то вищий глікемічний індекс, а отже, вище підіймається рівень глюкози в крові. Розрізняють продукти з високим, середнім і низьким глікемічним індексом. Їжа з низьким глікемічним індексом повільніше всмоктується, а тому й повільніше підвищує рівень глюкози в крові, ніж їжа з високим показником. Глікемічний індекс кожного продукту — це табличне значення. Але на глікемічний індекс впливає як сам вид продукту, так і його консистенція (тобто метод приготування). Найвищий глікемічний індекс у солодкої рідини — рідкий продукт завжди швидше всмоктується, ніж твердий. 

! На ГІ впливає консистенція їжі, термічна обробка, вміст жиру і клітковини. Наприклад, ГІ яблучного соку вищий, ніж у печеного яблука, а в печеного — вищий, ніж у свіжого. Тобто дібравши правильну кулінарну обробку, охолодивши або висушивши продукт, можна зробити його більш корисним у виборі дієти для хворого на цукровий діабет 2-го або 1-го типу.

Харчові продукти при діабеті 1-го типу

Крім введення інсуліну, головне правило для харчування при цукровому діабеті 1-го типу — дієта з низьким глікемічним індексом. Потрібно замінити продукти з високим ГІ на такі з низьким. Це зменшує ризик стрибків цукру в крові.

І не забувайте підраховувати вуглеводи, які споживаєте!

Харчування при цукровому діабеті 2-го типу

Основа раціону при діабеті 2-го типу — складні вуглеводи з низьким ГІ (їх у раціоні до 50–60 %). Рекомендується знижувати споживання калорійних продуктів і вчасно вимірювати рівень глюкози в крові.

Звичайний цукор можна замінити цукрозамінниками: вони не впливають ні на рівень цукру, ні на масу тіла. Бажано відмовитись від сухофруктів: родзинок, фініків, інжиру. Це джерело зайвого цукру. Сухофрукти в помірній кількості (3–4 родзинки) з’їсти дуже складно. Крім того, усі сухофрукти поливають цукровим сиропом. А тому вони швидко підвищують рівень цукру в крові й сприяють приросту маси тіла. 

Що можна їсти при цукровому діабеті?

Продукти

Рекомендовані до регулярного вживання

Рекомендовані до помірного вживання

Нерекомендовані

Приправи

Перець, трави, гірчиця, спеції

Салатні приправи з низьким 

вмістом жирів

Кетчуп, майонез, соуси гострі, жирні та солоні. 

Надлишкове вживання солі

Супи

Уха, овочевий суп, пісний борщ

Борщ на бульйоні

Жирні супи

Молочні продукти

Молоко, кисломолочні продукти: кефір, сметана (15–20 % жирності), сир м’який (до 4 % жирності), тверді сири з низьким вмістом жиру (до 17 %)

Йогурт з низьким вмістом 

жиру, 2 яйця на тиждень, 

сири (до 30 % жирності)

Сливки, жирні сири, згущене молоко, 

жирний йогурт, солодкі сирки

Риба

Будь-які сорти білої та нежирної риби (відвареної, запеченої з овочами)

Риба, смажена на олії, 

у клярі, ікра, 

консерви в олії

Риба, смажена на тваринній олії, копчена.

Морепродукти

Мідії, омари, устриці

Креветки, кальмари

Блюда з морепродуктів під гострим соусами

М’ясо

Індичка, курка (без шкірки), телятина, дичина

Пісна яловичина, шинка, 

теляча або куряча ковбаса. 

Печінка та свіже сало 

(не частіше, аніж двічі на 

тиждень)

Качка, пироги з м’ясом, паштет, ковбаса, 

сосиски, жирне м’ясо, шкіра домашніх птахів

Жири

Вершкове масло в кашу, оливкова, виноградна олія в салат

Поліненасичені олії: 

оливкова, 

кукурудзяна, соняшникова

Масло вершкове у великій кількості, 

смажене свиняче сало,  жир

Десерти

Фруктовий салат

Желе, приготоване на 

нежирному молоці; 

вершкове морозиво 

(не частіше, аніж двічі 

на тиждень)

Морозиво «діабетичне», пудинг, варення. 

«Діабетичні» цукерки, солодощі на фруктозі, 

цукрозамінники

Випічка

Печиво галетне, на зразок «Марія», «Зоологічне», сухарики

Сирники, оладки на борошні 

грубого помелу

Тістечка, пироги, бісквіти. 

Кондитерські вироби, приготовані на ненасичених маргаринах, 

цукрозамінниках

Солодощі

Чорний шоколад (25–30 г)

Марципан, східні солодощі, 

халва, нуга

Молочний шоколад, ірис, карамель, помадка

Горіхи

Волоські (2–3 шт. на день)

Фундук, арахіс, мигдаль, 

фісташки

Кокос, солоні горіхи, насіння

Напої

Чай, мінеральна вода, морс, соки фреш (без цукру)

Кавові напої, соки з пакетів, 

компот із сухофруктів

Солодка газованка, шоколадні напої

Що заборонено їсти при цукровому діабеті?

Складаючи дієту при діабеті, зверніть увагу навіть на продукти, що містять вуглеводи. Саме за кількістю вуглеводів і потрібно стежити (вуглеводи підвищують глюкозу в крові):

  1. Зернові (хлібобулочні вироби, крохмаль, крупи, макаронні вироби).
  2. Деякі овочі (картопля; картопляні страви, зокрема картопляне пюре, смажена і варена картопля, чипси; кукурудза, морква і буряк у великій кількості).
  3. Молоко і жирні кисломолочні продукти (йогурт, кефір, кисле молоко, ряжанка, вершки).
  4. Продукти, що містять цукор (цукор-рафінад, цукровий пісок, мед, солодощі).
  5. Фрукти, ягоди.

Ці продукти з різною швидкістю підвищують вміст глюкози в крові. Щоб потім не запитувати: «Як зменшити цукор у крові?» — краще їх уникати.

Дуже швидко підвищує цукор крові доданий звичайний білий цукор і всі його похідні: цукровмісні напої, особливо солодка газована вода; швидко — вироби із пшеничного борошна, без додавання білка й жиру (булки, сухарі, кукурудзяні пластівці, тости). Помірно рівень глюкози в крові зростає, коли хворий вживає змішану їжу (якщо в одній страві одразу містяться і вуглеводи, і білки, і жири): картопля-рагу, деякі інші овочі, м’ясо із соусом, десерт (на зразок пудингу), бутерброд із сиром чи м’ясом. Повільно підвищують вміст глюкози в крові продукти, багаті клітковиною (овочі) і / або жирами. Це хліб грубого помелу з маслом, салати, крупи з горіхами.

Зверніть увагу на те, що абсолютно не можна їсти при діабеті!

У харчуванні при цукровому діабеті 1-го і 2-го типів рекомендується виключити з повсякденного раціону алкоголь, майонез і кетчуп, «діабетичні продукти» на фруктозі, сухофрукти (родзинки, інжир, курагу та ін.), солодкі фрукти (виноград, банан, хурму, черешню й ін.), солодкі води та фруктові соки. Дієта при цукровому діабеті в дітей також охоплює ці правила. 

Фрукти — прості вуглеводи, що містять багато цукру, тому при ЦД можна лише 200–250 грамів на добу і тільки в першій половині дня: яблуко, ківі, грейпфрут, гранат, свіжі сезонні ягоди (полуниця, малина, чорниця, аґрус об’ємом 1 пластиковий стакан, 150 грамів на добу). Бажано вживати фрукти і ягоди окремо на перекус, а не як десерт до основної страви.

Овочі містять клітковину і мають досить низький глікемічний індекс. Тому вони мають складати 50 % від усього раціону. На кожне основне приймання їжі дозволяється з’їсти до 200 грамів овочів (у вигляді салатів або рагу, перших страв). Тобто за добу людина з цукровим діабетом може вживати до 600 г овочів у різних видах.

Лікувальна дієта при цукровому діабеті насправді більш схожа на правильне харчування. Хворі на діабет мають дотримуватися її щодня. Пікнік на «травневі» або Новий рік — не виняток! Раціональне харчування при діабеті має стати корисною звичкою, способом життя.

Використані джерела:

  1. https://care.diabetesjournals.org/
  2. https://idf.org/
  3. https://www.easd.org/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/
Поширити у Facebook