Вже майже готово!
© 2021 · сайт корпорації Arterium

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: основи та принципи харчування

Що можна їсти при цукровому діабеті 2-го типу та як скласти приблизне меню для діабетика? З’ясуймо і разом набуваймо свідомої звички бути здоровим.

Цукровий діабет 2-го типу — хронічна прогресуюча хвороба підшлункової залози, що характерна переважно для людей після 35-40 років. В основі такого типу діабету — інсулінорезистентність. Це явище, за якого тканини «не відчувають» інсуліну. Інсулін — гормон, який виробляє підшлункова залоза. Його основна функція — пропускати глюкозу в клітини. Саме так її рівень у крові знижується. При цукровому діабеті 2-го типу інсуліну виділяється достатньо, але через надлишок жирової маси він не може дістатися до клітин і виконати свою функцію. Тому глюкоза не потрапляє в клітину. Як наслідок: рівень цукру в крові постійно підвищений. Так і починаються проблеми зі здоров’ям. 

Щоб діабет не псував настрою та життя, варто бути обережними та свідомими. Ви вже знаєте, як працює механізм інсулінорезистентності. Щоб поліпшити своє самопочуття, варто почати з найважливішого — дієти. Зверніть увагу на основи вашого харчування та добір правильних продуктів. Нормалізація маси тіла, правильне збалансоване харчування та відмова від шкідливих звичок — основні компоненти ефективної профілактики цукрового діабету.

Що таке дієта

Дієта (в перекладі з грец. «режим харчування») — сукупність правил вживання їжі людиною або твариною. Але в більшості людей слово «дієта», асоціюється з обмеженнями та голодом. Багато дієт розраховані на швидке й різке схуднення, адже вимагають виключення з раціону конкретного продукту — обмеження білку, жиру чи вуглеводу. Наприклад:

  1. Дієта Дюка. Передбачає вживання білкових продуктів з обмеженням жиру та вуглеводів.
  2. Дієта Аткінса належить до безвуглеводних схем харчування.
  3. Дієта Орніша дозволяє продукти білкові та вуглеводні, але забороняє продукти, що містять жир.

Безумовно, від таких дієт результат буде, але чи надовго?

Річ у тому, що такий підхід до схуднення порушує співвідношення білків, жирів та вуглеводів в організмі. Унаслідок цього можуть з’явитися проблеми зі шлунково-кишковим трактом. За постійного відчуття голоду або нестачі поживних елементів — людина припиняє дієту, і всі кілограми повертаються з подвійною швидкістю. Тому, щоб підтримувати своє здоров’я, худнути правильно і залишатися молодим та активним протягом багатьох років, потрібно дотримуватися принципів правильного харчування. 

Особливо тоді, коли йдеться про дієту при цукровому діабеті 2-го типу.

Особливістю харчування при цукровому діабеті є помірне обмеження вуглеводів у раціоні. Здебільшого це стосується швидких вуглеводів. Швидкі, або прості, вуглеводи дуже швидко всмоктуються, а отже, високо та швидко підвищують рівень цукру в крові. Тому саме на вуглеводи потрібно зважати насамперед, якщо прагнемо компенсувати цукровий діабет 2-го типу. 

Та це не означає, що доведеться повністю відмовитися від вуглеводів. Адже вуглеводи — це основне джерело енергії для клітин. Продукти для діабетиків, яким потрібно віддавати перевагу, — це свіжі овочі, фрукти, зелень та горіхи. За такої дієти саме ці продукти стануть основними джерелами енергії для організму.

Що можна їсти при діабеті 2-го типу

Насамперед з’ясуймо, що таке правильне харчування. Це правильні харчові звички та харчова поведінка. Це не має бути тимчасовим рішенням! Це має бути вашим свідомим вибором і звичкою. Тільки так здорове харчування може закріпитися у житті. 

Основним принципом правильного харчування є баланс білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів та мікроелементів.

Для діабетика формування правильного й корисного раціону — запорука стабільно нормального цукру крові, який ще називають компенсацією. За постійної компенсації мінімізується ризик виникнення ускладнень цукрового діабету. У разі високих цифр цукру крові цей «зайвий» цукор відкладається в судинах і нервах та порушує функцію багатьох органів. Тому добір правильної дієти при цукровому діабеті 2-го типу — важливий етап не тільки профілактики, а й ефективного лікування цукрового діабету 2-го типу.

Що ми їмо: з чого складається їжа

Уся їжа, все, що ми бачимо в готовому вигляді або у вигляді окремих інгредієнтів, складається лише з трьох основних макроелементів: білків, жирів та вуглеводів, а також клітковини й вітамінів. У кожного своя функція. Білки, жири, вуглеводи потрапляють в організм із їжею, після чого під дією ферментів шлунково-кишкового тракту розпадаються на дрібні молекулярні форми й засвоюються клітинами. Організм використовує їх для вироблення енергії, підтримання життєдіяльності, а також забезпечення зростання й розвитку. Всі вони вкрай потрібні для забезпечення здорового життя. Тому дуже важливо, щоб ці елементи були присутні у вашому раціоні.

  • Білки. Їхня основна функція — структурна, це своєрідні «цеглинки». Це те, що будує всі клітини нашого організму. 

Білки бувають рослинного і тваринного походження. Тваринні білки — це яйця, сир, м’ясо, риба; рослинні білки — бобові (горох, квасоля, сочевиця), горіхи.

  • Жири. Їхня основна функція — запасна. Усі жири — це депо енергії організму. Жири або ліпіди також поділяються на тваринні та рослинні. Рослинні жири зазвичай називають оліями. Наприклад оливкова, кунжутна, гарбузова, лляна тощо. Тваринні жири містяться у кисломолочній продукції та м’ясі.
  • Вуглеводи. Їхня основна функція — енергетична. Усі вуглеводи — це джерело харчування для клітин. Саме під час окислення вуглеводів клітина отримує основну частину енергії. Вуглеводи — це величезний клас органічних сполук, серед них є й речовини із різноманітними властивостями.

Що таке вуглеводи? Чи всі вуглеводи шкідливі для діабетика?

Ми часто чуємо, що вуглеводи шкідливі та їх потрібно виключити з раціону. Більшість дієт орієнтовані саме на це.

Та невже вуглеводи такі погані? Та чи потрібна при цукровому діабеті 2-го типу особлива безвуглеводна дієта? Справді, деякі вуглеводи варто виключити, деякі обмежені, а ті, що максимально корисні й не завдають шкоди фігурі, дозволені лише в певний час доби.

Є прості та складні вуглеводи. До простих належать глюкоза і фруктоза, а також галактоза. Це всі хлібобулочні та кондитерські вироби, цукерки, солодкі напої, пакетовані соки. Прості вуглеводи мають високий глікемічний індекс, тобто швидко всмоктуються й підвищують рівень цукру в крові. Прості вуглеводи не насичують організму, їхня дія короткотривала. Після їх споживання швидко з’являється відчуття голоду, можуть виникнути сонливість і втома. Ця реакція пов’язана з тим, що під час вживання великої кількості простих вуглеводів реактивно виділяється надлишкова кількість гормону інсулін, який у великій кількості має гальмівний вплив на нервову систему.

Так і потрапляєте в замкнуте коло — випили лимонаду з цукерками, з’явилася сонливість, поспали, замість прогулятись і витратити калорії. А коли прокинулися, знову відчули голод та пішли їсти. І, як не прикро, після простих вуглеводів, ваш мозок буде просити знову простих вуглеводів. Тому що організму не доводиться напружуватись на розщеплення складних форм вуглеводів, і глюкоза потрапить в клітини мозку дуже швидко й без перешкод.

Наступний вид простих вуглеводів — фрукти. Попри те, що фрукти також належать до простих вуглеводів, вони обов’язково мають бути в раціоні. Адже, окрім фруктози, це ще й джерело вітамінів, клітковини й мікроелементів. Найкращий час для фруктів — перша половина дня до 12:00–13:00. Саме тоді вони не завдають фігурі жодної шкоди. Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті 2-го типу? Майже всі. Але є ті фрукти, споживання яких потрібно обмежити, якщо ваша мета — схуднення чи нормалізація цукру. Фрукти, які в будь-якій кількості впливають на цукор та на масу тіла: 

  • банани;
  • виноград; 
  • хурма;
  • черешня. 

Добовий об’єм фруктів для людей із надлишковою масою тіла чи діабетом не має перевищувати 200 грамів.

Наступний вид вуглеводів — складні, або ті, що повільно всмоктуються. Вони мають низький глікемічний індекс. Ця група вуглеводів так називається, бо утворена з довгих і складних молекулярних ланцюгів, на всмоктування й розщеплення яких потрібні і енергія, і ферменти, і час. Тому вживання таких вуглеводів насичуватиме на довший період, водночас не значно впливатиме на рівень цукру. До таких вуглеводів належать крупи, хліб із цілозернового борошна, макарони з твердих сортів пшениці. Ці продукти в раціоні мають бути, але їх надмір призведе до збільшення маси тіла. Тому бажано їх помірно обмежувати. Час для них — це ранок та обід.

Також варто поговорити про овочі. Овочі — це корисні вуглеводи й необхідна клітковина, тому обмежувати їх споживання не потрібно. За сучасними рекомендаціями, здоровим людям потрібно вживати не менш як 25 г клітковини на добу, а людям із цукровим діабетом — не менш як 35 г. Харчові волокна — це активність і моторика шлунково-кишкового тракту, корисні кишкові бактерії та активний обмін речовин. Тому овочі в будь-якому вигляді, свіжому чи готовому, бажано їсти на кожне основне приймання їжі. Та навіть серед усіх корисних овочів є виняток, і це — картопля. Картопля містить занадто багато крохмалю, відповідно і калорій. Тому як продукт для схуднення не придатна! Для людей із цукровим діабетом лікарі допускають вживання картоплі в кількості 2 середні штуки на суп.

Заборонені продукти при цукровому діабеті

Прості вуглеводи, картопля, солодкі фрукти й білий цукор — перелік продуктів, які варто повністю виключити з раціону.

Меню при цукровому діабеті 2-го типу

В основі вашого меню мають бути овочі. Білки споживайте помірно. Наприклад, до 300 г м’яса чи риби на день. А жири не мають перевищувати 40 % від калорійності всього раціону. Існує дуже просте правило «збалансованої тарілки». З цим принципом дуже гарно ознайомлені люди з цукровим діабетом, але він підхожий і для людей з надлишковою масою тіла без діабету. Згідно з цим принципом: ½ тарілки відводиться овочам; ¼ — рибі чи м’ясу; та ¼ — повільним вуглеводам. 

Пам’ятайте про це! Адже надлишок жирової маси знижує чутливість тканин до інсуліну, що є причиною розвитку цукрового діабету 2-го типу. Знизивши кількість жиру в організмі правильним харчуванням, ви можете уникнути діабету в майбутньому або відстрочити його настання.

Крім правильного харчування, для ефективної профілактики цукрового діабету або нормалізації цукру потрібна регулярна фізична активність. Річ у тім, що активні м’язи потребують більше глюкози для своєї роботи і в такий спосіб рівень цукру в крові падає. Тому дозовані фізичні навантаження будуть не тільки утилізувати калорії, а й нормалізувати рівень цукру. Це означає схуднення й поступову компенсацію. Пам’ятайте, що причина виникнення цукрового діабету 2-го типу — інсулінорезистентність через надлишок жиру в організмі. І зниження інсулінорезистентності здебільшого залежить від способу життя.

Правильне харчування та фізичні навантаження сприяють також поліпшенню самопочуття, нормалізації всіх видів обміну речовин: білкового, жирового, вуглеводного. 

Харчування при цукровому діабеті передбачає таке меню:

Схема раціону:

  • Сніданок — основне приймання їжі, найрізноманітніше, велике і калорійне. Пропускати, переносити, забувати про нього не можна. Саме правильний сніданок — це правильний запуск шлунково-кишкового тракту та ферментних систем. Крім того, ситний сніданок — це енергія на весь день і мінімізація ризику переїдання в обідній чи вечірній час. Зазвичай, є велика проблема у людей виділити зранку час на їжу, всі віддають перевагу ситній вечері. Але з медичної точки зору — це абсолютно не правильно. Адже найбільша кількість енергії у організму має бути в першій половині дня, а перед сном шлунково-кишковий тракт має відпочивати і відновлюватись. Заміна ситної вечері на правильний великий сніданок — це нормалізація обміну речовин та гормонів, і як наслідок схуднення та нормалізація цукру.

Сніданок має складатися з трьох компонентів: 

  1. Повільних вуглеводів: це може бути крупа на воді або шматок цілозернового хліба.
  2. Овочевого салату: листя салату з овочами, заправлене корисною олією.
  3. Та легкого білка, наприклад, яйця або горіхів.
  • Через 2 години — фруктовий чи ягідний перекус. Це може бути будь-який фрукт або суміш фруктів, які помістяться у вашу долоню. Пам’ятайте: банан, виноград, хурма та черешня не рекомендуються! Добова маса порції фруктів чи ягід не має перевищувати 200 г, якщо ви хочете схуднути.
  • Через 2–3 години — час для обіду. Найголовніше в обіді — це білок у вигляді м’яса або риби та будь-які овочі. Тільки білок наситить вас надовго та підвищить працездатність в другій половині дня. А щоб нервова система не гальмувала після обіду, то не переїдайте простих вуглеводів або продуктів, багатих на крохмаль. Пам’ятайте! Картопля — не найкращий вибір гарніру на обід.
  • Ще через 3 години — молочний або горіховий перекус. Для цього підійде йогурт, сир, кефір або ряжанка з невеликим відсотком жирності, але не знежирений. Звернуть увагу, що знежирені кисломолочні продукти мають у складі крохмаль, іноді цукор. І не можуть вважатись корисними продуктами. Вибирайте невеликий відсоток жирності: 5 % — оптимальний варіант. Якщо вибираєте горіхи замість кисломолочного перекусу, то зверніть увагу на кількість. Горіхи — це надзвичайно калорійний продукт. Тому кількість має бути строго обмеженою з метою зниження жирової маси. Добова доза горіхів для людей із надлишковою масою тіла — 25–30 г.
  • І через 3 години після молочного перекусу — вечеря. Нагадую, що вечеря має бути найлегшим прийманням їжі, щоб шлунково-кишковий тракт мав час відновитись перед правильним сніданком. Вечеря — це риба або морепродукти та овочі зеленого чи білого кольору. Це всі види капусти, спаржа, квасоля, зелений горошок або кабачки й огірки. Схематично — це безвуглеводна страва з корисними жирами та білками. Такий набір продуктів вибрано не випадково. Саме в овочах зеленого і білого кольору кількість вуглеводів, цукру, калорій найменша, а білка та клітковини — найбільша. Для профілактики дефіциту мікроелементів, насамперед вітаміну Д, омега-3 та йоду, рибні страви для діабетиків мають бути в раціоні не рідше як 3 рази на тиждень. В інші дні можете замінити їх на яйця чи бобові. 

За добової норми у 1500–1800 ккал розмір порції складайте за таким правилом: основні приймання їжі — сніданок та обід. А на вечерю та перекуси прибережіть щось легке.

Використані джерела:

1. https://idf.org/
2. http://pro.aace.com/
3. https://www.diabetes.org.uk/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
5. www.nature.com/nutd/

Поширити у Facebook