Вже майже готово!
© 2021 · сайт корпорації Arterium

Гестаційний діабет при вагітності: симптоми та діагностика

Щаслива новина про вагітність, приємні клопоти, очікування появи на світ нового члена сім’ї, аж раптом… Діабет? Як уберегти себе від розвитку «несолодкої» проблеми та що для цього потрібно робити? Нумо з’ясовувати разом! Ви дізнаєтеся, що таке гестаційний діабет, чим він небезпечний і як діагностують хворобу в майбутньої мами.

Що таке гестаційний діабет при вагітності

Гестаційний цукровий діабет — це діабет або порушення толерантності до глюкози, що вперше розвинулися або діагностовані під час вагітності, приблизно на 24‒28 тижнях гестації. Один із діагностичних критеріїв гестаційного діабету — рівень цукру крові натще, який дорівнює або перевищує 5,1 ммоль/л. Навіть незважаючи на референтні значення цукру натщесерце у здорової людини 3,3‒5,5 ммоль/л.

У майбутньої мами цукор крові не має перевищувати 5,1 ммоль/л.

Так чому ж у здорової жінки, у якої раніше цукор крові був завжди в нормі (3,3‒5,5 ммоль/л натще), виникає його підвищення під час вагітності? В усьому винна інсулінорезистентність.

Що таке інсулінорезистентність

Інсулінорезистентність — це стан, за якого клітини частково «не впізнають» інсуліну. Основна функція інсуліну — «запускати» глюкозу в клітину, знижуючи її рівень у крові. Інсулін можна порівняти з «ключем від клітини». А якщо в клітинах недостатньо глюкози, то вони недоотримають свою енергію, а рівень цукру в крові буде зростати. Інсулінорезистентність може мати багато причин — як патологічних, так і фізіологічних. І вагітність — це фізіологічна (тобто нормальна та звична) інсулінорезистентність.

Чому виникає інсулінорезистентність

«Винні» у фізіологічній інсулінорезистентності гормони, які виробляє новий орган вагітної жінки — плацента.

Тобто інсулін є в достатній кількості, але клітини його не сприймають. Це відбувається через те, що гормони плаценти знижують чутливість до інсуліну. Цей процес можна порівняти з тим, що «інсулін-ключ» є, а ось «замкової щілини» немає (гормони плаценти її закрили). У нормі через таку дію гормонів на клітини вироблення інсуліну в крові вагітної жінки підвищується для того, щоб «подолати» інсулінорезистентність. Що більше інсуліну, то вищі шанси, що якась частина дійде до клітин і виконає функцію повноцінно. У нормі все проходить успішно, і коли глюкоза надходить у клітини, рівень цукру в крові знижується. Але в деяких вагітних жінок подолання інсулінорезистентності не відбувається, і цукор у крові залишається підвищеним. Підтвердити й визначити інсулінорезистентність, поставити діагноз «гестаційний діабет» може лікар.

Гестаційний діабет. Чим небезпечний?

Найчастіше гестаційний діабет діагностують на 24‒28 тижнях гестації. Але на різних етапах вагітності наслідки інсулінорезистентності, високого цукру та діабету відрізняються:

1. Передімплантаційний період (5 днів після запліднення):

  • формування спадкової схильності до діабету;
  • хромосомні мутації;
  • генні мутації.

2. Ембріональний період (до кінця 8-го тижня) етап утворення матково-плацентарного кровообігу:

  • проблеми з формуванням матки й кровопостачанням.

3. Ранній (з 9-го до 28-го тижня) і пізній фетальний періоди (з 29-го до 40-го тижня):

  • збільшення ваги майбутнього малюка;
  • синдром випередження внутрішньоутробного розвитку;
  • діабетична фетопатія (багатоводдя, набряклість тканин, органомегалія) — основна причина перинатальних втрат у жінок із ГСД.

Як зрозуміти, що в майбутньої мами може бути гестаційний діабет? 

До вагітності цього знати не можна. Але є низка чинників, які підвищують ризик розвитку захворювання.

Рівень глікозильованого гемоглобіну (НвА1с) — гарний індикатор глікемічного контролю. Глікозильований гемоглобін дає більш детальну картину рівня глюкози. Він показує середній рівень цукру крові за останні 3 місяці. Запам’ятайте: що вищий його рівень (%), то вищий ризик появи внутрішньоутробної патології. Тому бажано провести попередній скринінг на цукровий діабет. І в разі виявлення високих цифр — під контролем ендокринолога їх нормалізувати.

Які чинники ризику розвитку ГСД?

Вам варто бути обережними й особливо стежити за своїм станом під час вагітності, якщо у вас:

  • ожиріння: > 80/90 кг або > 120/115 % від ідеальної ваги до вагітності, особливо у віці до 25 років;
  • вік (понад 25‒35 років);
  • ЦД в сімейному анамнезі (у близьких родичів);
  • гестаційний ЦД в анамнезі;
  • підвищення толерантності до глюкози крові (глікемії) протягом доби або вранці натщесерце;
  • глюкозурія (наявність глюкози в сечі) два рази й більше під час вагітності;
  • макросомія плода (коли ваш малюк важить понад 4‒4,5 кг) під час цієї вагітності або в анамнезі;
  • народження дітей із масою тіла 4–4,5 кг;
  • мертвонародження в анамнезі;
  • народження дітей із вродженими вадами розвитку в анамнезі.

Помітили в себе якусь з ознак гестаційного діабету? Оцінімо ризики:

  • Високий ризик розвитку гестаційного цукрового діабету мають жінки з понад 2 чинниками ризику. У таких випадках на 24‒28 тижнях гестації потрібно проводити пероральний тест на толерантність до глюкози (ПТТГ з 75 г глюкози).
  • Помірний або середній ризик розвитку ГСД — жінки, які мають 1‒2 чинники ризику. ПТТГ з 75 г глюкози проводиться на 24‒28 тижнях вагітності.
  • Низький (немає жодних чинників ризику). Тоді вам достатньо провести ПТТГ з 75 г глюкози на 24‒28 тижнях вагітності.

Чому важливо оцінювати показники рівня глюкози в крові саме на 2428 тижнях вагітності?

Це пов’язано з особливостями обміну речовин в організмі жінки:

  • глюкоза (цукор) крові матері постійно проходить у кровоносну систему майбутнього малюка протягом усієї вагітності. Адже молекули глюкози дуже маленькі й вільно проходять через плаценту;
  • молекула інсуліну велика за розмірами й не може пройти через плацентарний бар’єр — інсулін від матері до дитини через плаценту не проходить;
  • у майбутньої мами є фізіологічна інсулінорезистентність (унаслідок підвищення гормонів плаценти). І найбільша концентрація контрінсулярного гормону (речовини, яка пригнічує дію інсуліну) саме на 24‒28 тижнях вагітності.

Гестаційний діабет. Діагностика

Виставляється на підставі тесту з навантаженням 75 г глюкози — перорального глюкозотолерантного тесту (ПТТГ).

Як він проводиться?

Вагітна жінка приходить натщесерце в лабораторію здати кров на цукор. Після того, як отримує результат (за умови, що він нижче 5,1 ммоль/л), їй дають випити солодку рідину — звичайну воду, в якій розчиняють 75 г глюкози. Після цього проводиться контроль цукру крові повторно (за 1 годину і за 2 години після вживання рідини). І вже за результатами трьох аналізів (натще, за 1 годину і за 2 години)  лікарі підтверджують діагноз гестаційного діабету.

Боятися цього тесту не варто. Він абсолютно безпечний як для матері, так і для майбутнього малюка. Тому має проводитися всім вагітним жінкам.

Гестаційний діабет. Ознаки в діагностиці

Час визначення ГСД (наказ МОЗ УКРАЇНИ від 29.12.2014 № 1021)

  • Натщесерце ≥5,1 ммоль/л
  • Глікемія через 1 год ≥10,0 ммоль/л
  • Глікемія через 2 год ≥8,5 ммоль/л

Протягом тесту жінка перебуває в лабораторії, оскільки визначення рівня глюкози для ПТТГ виконується тільки в крові з вени. Портативні засоби самоконтролю (глюкометри) для проведення тесту не підійдуть!

У разі підвищеного ризику ГСД або вже виявленого захворювання потрібно здійснювати ретельний контроль рівня цукру крові глюкометром самостійно в домашніх умовах.

Як правильно здійснювати самоконтроль глікемії?

Самоконтроль глікемії можна проводити за допомогою приладу глюкометра. В аптеці можна вибрати глюкометр, який підходитиме саме вам. Існує багато різних видів глюкометрів — усі вони точні й легкі в керуванні. Найпростіші моделі тільки вимірюють цукор. Але бувають і багатофункціональні глюкометри. Вони можуть зберігати в пам’яті рівень цукру та будувати глікемічні криві.

Але хай який глюкометр (із функцією пам’яті чи без неї), все одно варто почати вести щоденник самоконтролю глікемії самостійно. А для того, щоб показники цукру можна було оцінити й проаналізувати, додатково потрібно вести щоденник харчування.

Що таке щоденник глікемії й харчування

Це звичайний зошит (також можуть бути нотатки в телефоні або спеціальні додатки), у який жінка записуватиме усі виміри цукру крові із зазначенням дат і часу вимірювання: перед їдою, через годину-дві після їди, перед сном. Поруч із цим потрібно записувати денний раціон (усю їжу — як основні приймання, так і перекуси) із зазначенням часу вживання їжі: сніданок, обід, вечеря або перекус. Крім продуктів і страв, потрібно також нотувати орієнтовний обсяг і вагу порції. На бажання жінки можна також записувати калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів.

Оскільки на рівень цукру переважно впливають вуглеводи, то саме їх кількість бажано пильно контролювати. І записувати у щоденник харчування для аналізу ендокринологом або дієтологом.

Лікування гестаційного діабету відбувається через коригування способу життя.

Які особливості дієти при гестаційному цукровому діабеті

Дієта при ГСД зовсім нескладна. Існує 12 простих правил харчування для майбутніх мам:

1. Забудьте про голодування і великі перерви між прийманнями їжі. Часте вживання їжі маленькими порціями — запорука того, що у вас не буде відчуття голоду. І як наслідок — випадкового переїдання після.

2. Останнє приймання їжі — за дві години до сну — це білок + складні вуглеводи. Наприклад, м’ясо, риба, яйце, сир + не розварені крупи, макарони, чорний/цілозерновий хліб, овочі, бобові. Якщо в жінки є надлишкова маса тіла або занадто активна динаміка набору ваги, то бажано відмовитися від вуглеводів на вечерю. У такому разі потрібно віддавати перевагу овочам і білкам на останнє приймання їжі.

3. Звести до мінімуму або відмовитися повністю від:

  • кондитерських виробів: мед, цукор, солодка випічка, морозиво, шоколад, варення;
  • солодких напоїв: соки, морси, компоти, газована вода;
  • круп і овочів, які містять велику кількість крохмалю: кукурудзяна крупа, рис, картопля;
  • білого хліба (краще замінити на цілозерновий / лаваш / дієтичні хрустики).

4. Кратність приймання їжі — не менш як 5‒6 разів на день! 3 основні прийоми + 3 перекуси. Краще, безумовно, орієнтуватися на індивідуальні особливості організму й відчуття голоду. Але у світі доведено, що вживання їжі 5‒6 разів на день невеликими порціями має позитивний вплив на самопочуття вагітної та на масу тіла.

5. Не допускати вуглеводного голодування. Вуглеводи потрібно їсти обов’язково, але правильні! Адже саме вони — це джерело енергії для всіх клітин організму.

Які вуглеводи можна вважати «правильними» для вагітної жінки з гестаційним діабетом? Це цілозернові крупи, цілозерновий хліб, макарони твердих сортів пшениці, овочі (за винятком картоплі), фрукти, кисломолочні продукти без цукру. Рекомендовано вживати вуглеводи в невеликій кількості на кожне приймання їжі. Добова норма вуглеводів не має перевищувати 300‒350 грамів.

Але це не означає, що потрібно їсти 300 г крупи,  фруктів  або макаронів. У кожному продукті чи страві містяться не тільки вуглеводи (а й клітковина / білки / жири). Наприклад: у 150 г гречаної каші буде близько 35‒40 г вуглеводів.

6. Жири за нормальної маси тіла мають складати близько 45 % добового раціону, при ожирінні — 25‒30 %. Краще віддавати перевагу жирам рослинного походження (оливкова олія, авокадо, горіхи) і скорочувати кількість жирів тваринного походження (жирне м’ясо, жирні кисломолочні продукти, сало).

7. Обов’язкова білкова їжа — не менше 70 г білка за добу (нежирне м’ясо птиці або риби, сир, тверді сири, яйця). Білок виконує в організмі структурну функцію. Тому для розвитку плоду білок необхідний. Крім того, вагітні часто стикаються зі зниженням гемоглобіну в крові (анемія вагітних), тому вживання червоного м’яса може бути профілактикою цього стану.

8. Фрукти бажано вживати з низьким глікемічним індексом і в невеликих кількостях (до 200‒250 г на добу).

Але будьте уважні! Існують фрукти, які в будь-якій кількості можуть підвищувати рівень цукру. До таких належать: виноград, черешня, диня, інжир, хурма, банани. Тому від них бажано повністю відмовитися на період вагітності. Фрукти можна їсти як окремий перекус у першій половині дня, а також поєднувати з білковою їжею (наприклад, із сиром, йогуртом).

9. Сухофрукти — не більш як 20 г сухофруктів за 1 раз в основні приймання їжі. Для того, щоб сухофрукти довше зберігалися і мали привабливий вигляд, їх поливають глюкозним сиропом. Тому вони стають дуже калорійними, сильно впливають на рівень цукру і сприяють набору маси тіла.

10. Шоколад — тільки гіркий, не більше 3 кубиків (15 г) за 1 раз, не частіше 2 разів на добу.

11. Рекомендовано дотримуватися «правила тарілки»: під час кожного основного приймання їжі потрібно вживати продукти, багаті клітковиною (овочі), білки, жири та вуглеводи. Половину тарілки (1/2) мають займати овочі. А все тому, що вони — головне джерело корисної клітковини й вітамінів. Ще ¼ тарілки — вуглеводи (крупи / макарони / хліб) і ¼ тарілки — білок (м’ясо / риба / яйця).

12. Обов’язкові фізичні навантаження — прогулянки вранці й увечері по 30‒45 хвилин у комфортному темпі.

Але пам’ятайте! Усі рекомендації — це загальна інформація. Ваші питання щодо ведення вагітності в жінок із гестаційним діабетом потрібно обговорювати на прийомі в ендокринолога, дієтолога та гінеколога.

Якщо під час дотримання дієти не вдається досягти цільових показників глікемії, лікар призначає інсулін. І лякатися цього не варто! Ніякої шкоди ні мамі, ні майбутній дитині інсулін не завдасть. Пам’ятайте, що інсулін не проходить через плаценту, тому до плоду він не доходить. А ось надлишок маминого цукру може пройти до малюка і завдати шкоди його здоров’ю. Тому призначення інсуліну лише знизить рівень цукру для мами. А малюк відчує лише нормальний рівень глюкози.

Не варто забувати, що головне в лікуванні гестаційного діабету — досягнення стабільних показників рівня цукру в крові.

Яка надбавка у вазі під час вагітності вважається нормою

  • Якщо ваша вага до вагітності за показником індексу маси тіла відповідала нормі (ІМТ — відношення ваги в кілограмах до зросту в метрах квадратних), то оптимальна надбавка за час вагітності 11‒16 кг.
  • Якщо у вагітної жінки вже була зайва вага або ожиріння, то їй рекомендується набрати не більш ніж 7‒8 кг.

Після пологів рекомендується повторно пройти тестування на цукровий діабет.

Це обов’язково! І зробити такий тест потрібно через 6‒12 тижнів. В акушерстві заведено називати період після народження малюка «4-м триместром». Саме за 3 місяці після пологів усі функції жіночого організму повертаються в допологовий період.

Важливо розуміти, що гестаційний діабет при вагітності — ознака того, що в жінки підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. Тому дуже важливо оцінити ризик його розвитку саме через 3 місяці.

Що таке гестаційний діабет, ви вже знаєте. І запам’ятайте, що щасливе материнство з діабетом — не міф і не фантазія. Діабет вагітних — стан, який виникає часто, тому про нього потрібно знати й уміти контролювати. Для здорової та безпечної вагітності проводьте ПТТГ, вчасно звертайтеся до ендокринолога і контролюйте рівень цукру!

Поширити у Facebook