Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Як контролювати рівень глюкози в крові?

Як відомо, ризик ураження судин і інших ускладнень у хворих на цукровий діабет пов’язаний із хронічною гіперглікемією (підвищений вміст глюкози в крові). Навіть на фоні лікування захворювання поступово прогресує. Чим кращий контроль цього показника, тим менша ймовірність, що виникнуть ускладнення: порушення з боку очей, нирок, серця, судин. Симптоми не є надійним орієнтиром для контролю концентрації глюкози в крові у людей, що отримують ліки. Важливо мати точні засоби для вимірювання і регулярно визначати цей показник.

Глюкоза — універсальне паливо для організму. Її кількість у крові — те, що називають “рівнем цукру”. Значне підвищення норми цього рівня — проблема і небезпека! Розберемося як нормалізувати рівень цукру в крові, як знизити цукор в крові без ліків і які продукти в цьому допоможуть.

Чому підвищується рівень цукру?

Підвищений цукор — не обов’язково ознака діабету. Це може спостерігатися навіть у здорової людини.

Причини підвищення рівня цукру бувають різні:

  • споживання великої кількості вуглеводів;
  • психологічне навантаження, стрес;
  • шкідливі звички (особливо куріння);
  • інтенсивні фізичні навантаження або їх повна відсутність;
  • деякі захворювання печінки або підшлункової залози;
  • приймання гормональних препаратів.

І одна з найпоширеніших причин:

  • діабет.

Чим небезпечний підвищений цукор?

Для здорової людини.

Стрибки цукру в крові — стрес для підшлункової залози. Вона, виділяє фермент інсулін, щоб впоратися з надмірною кількістю цукру. Але таке посилене навантаження дуже шкодить підшлунковій. Це може надалі позначитися на її роботі.

Для діабетика.

Порушення обміну глюкози — шлях до гострих і хронічних ускладнень діабету. Гострі — це гіперглікемічна кома і діабетичний кетоацидоз. Трапляються вони, якщо рівень цукру перевищує норму у 2,5-6 разів. Такі стани є вкрай небезпечними та можуть привести до летального результату.

Інші більш часті ускладнення:

  • погіршення зору (катаракта, глаукома або навіть сліпота);
  • гангрена (аж до ампутації ніг);
  • ниркова недостатність;
  • атеросклероз судин;
  • ймовірність інфаркту або інсульту.

Як стежити за рівнем цукру?

Щоб знати як знизити цукор в крові, потрібно розуміти що таке норма. Нормальними вважаються значення від 3,7 до 5,5 ммоль / л натще. Дізнатися свій рівень допоможе глюкометр або результат аналізу крові. Якщо ваші показники вище норми та ви помічаєте симптоми діабету — будьте обережні!

Які симптоми підвищення цукру?

  • слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення;
  • головні болі та погіршення зору;
  • відчуття сухості в роті, спрага;
  • часте сечовипускання;
  • різкі зміни ваги;
  • свербіж шкіри, лущення;
  • білий наліт на язиці.

Всі ці ознаки — результат підвищення рівня цукру. Кращий варіант — відразу звернутися до лікаря, щоб пройти повне обстеження і застерегти себе від розвитку ускладнень. Але якщо показники дійсно вище норми, розберімося з харчуванням. Неправильне харчування — одна з причин підвищеного цукру.

Які продукти підвищують цукор?

  • весь білий цукор (кондитерські вироби, солодка газована вода, варення, шоколад);
  • картопля;
  • консерви;
  • копчена ковбаса;
  • жирне м’ясо і птиця;
  • гострі соуси та соління;
  • солодкі овочі та фрукти;
  • випічка і білий хліб;
  • макарони;
  • вина, соки;
  • мед.

На перших порах відмовити собі в солодкому може бути занадто складно. Порада: замість солодощів з цукром — вибирайте з цукрозамінники. Але щоб не нашкодити ще більше, дозування обов’язково треба запитати у лікаря!

Що нормалізує вміст цукру в крові, і як знизити рівень цукру в крові без ліків? Головний і простий спосіб — правильне харчування.

Список продуктів, що знижують рівень цукру:

  • овочі: цибуля, ріпа, капуста, шпинат огірок спаржа кабачок селера топінамбур;
  • фрукти: садові та лісові ягоди (особливо чорниця, вишня і журавлина), яблука кислого і кисло-солодкого сорту, грейпфрути, апельсини;
  • крупи: гречка, сочевиця, горох;
  • риба (лосось, макрель, сардини) і нежирне м’ясо (яловичина, птиця, кролик);
  • продукти з підвищеним вмістом клітковини;
  • горіхи: мигдаль, кеш’ю, фундук, волоський горіх (але не більше 50 г на добу), насіння соняшнику і гарбуза;
  • приправи: кориця, куркума, гвоздика;
  • напої: зелений чай, цикорій, відвар або чай з липою.

Але пам’ятайте, краще і безпечніше лікування — профілактика! Навіть у відсутності скарг на здоров’я, профілактика підвищеного цукру буде корисною.

Відповідь проста! У цьому допоможе не тільки правильне харчування, але і здоровий спосіб життя.

  1. Відмовтеся від шкідливих звичок. Куріння та алкоголь точно не допоможе підшлунковій залозі та печінці справлятися з і так підвищеним рівнем глюкози.
  2. Емоційне здоров’я.
    Бережіть і не піддавайте себе стресів. Зайві переживання — причина не багатьох неприємностей.
  3. Спорт — прекрасний помічник у боротьбі з високим рівнем цукру. Чим більше рухаєтеся, тим швидше витрачається глюкоза і знижується цукор в крові.
    Лікарі рекомендують різні фізичні навантаження, а ви можете вибрати той вид, який підходить особисто вам.

Як стабілізувати цукор в крові за допомогою спорту?

Список ефективних вправ:

  • плавання;
  • неспішний біг підтюпцем;
  • катання на велосипеді або роликах;
  • зарядка;
  • гімнастика або йога;
  • регулярні піші прогулянки в різному темпі.

Правильне харчування, здоровий спосіб життя, спорт і емоційне здоров’я — найкраща профілактика підвищеного цукру в крові! Але якщо ви помітили у себе симптоми підвищення рівня глюкози — зверніться до лікаря та обов’язково здайте аналіз крові. Будьте уважні до свого здоров’я!

Поширити у Facebook