Вже майже готово!
© 2021 · сайт корпорації Arterium

Як контролювати рівень глюкози в крові?

Глюкоза — універсальне паливо для організму. Її кількість у крові — те, що називають «рівень цукру». Значне підвищення норми цього рівня — проблема й небезпека! З’ясуймо, як нормалізувати рівень цукру в крові, як знизити цукор у крові без ліків і які продукти в цьому допоможуть.

Ризик виникнення ускладнень цукрового діабету залежить від рівня цукру. Часті гіпоглікемії — рівень глюкози нижчий за 3,9 ммоль/л або гіперглікемії — рівень глюкози більш ніж 10,0 ммоль/л небезпечні. Саме під час них з’являються ускладнення цукрового діабету, які значно погіршують якість життя й навіть скорочують його тривалість. 

При гіперглікемії відбувається ураження судин та дрібних нервів, у яких відкладається «зайвий» цукор. У такому стані судини та нерви вже не можуть виконувати своїх функцій повноцінно. Через це страждають органи й системи всього організму. Насамперед — органи, що складаються з дрібних судин: сітківка ока, нирковий клубочок, судини кінцівок. У разі постійно високого цукру можуть уражатись і великі судини. Тоді виникають захворювання серцево-судинної системи, зокрема інфаркт та інсульт.

Глюкоза — основне джерело енергії для клітин мозку. За низького рівня глюкози у крові клітини не отримують достатньої кількості енергії й переходять на енергетичне голодування. Як наслідок — страждають і поступово відмирають насамперед клітини мозку й нервової системи. Тому контроль цукру крові є основною складовою лікування. За правильного лікування все одно потрібно контролювати рівень цукор і вчасно реагувати на його перепади. Та, на жаль, навіть на фоні лікування захворювання ускладнення все одно можуть настати. 

Саме тому основне правило компенсованого цукрового діабету — самоконтроль рівня глюкози в домашніх умовах. Що кращий контроль цього показника, то менша ймовірність, що виникнуть ускладнення. Часто люди не контролюють рівня свого цукру крові, а орієнтуються на симптоми й самопочуття. Це абсолютно неправильно. Адже з часом організм стає нечутливим до перепадів цукру. Важливо мати точні засоби для вимірювання й регулярно визначати цей показник. Обов’язково записувати цифри для подальшої консультації в ендокринолога.

Чому підвищується рівень цукру?

У нормі в здорової людини рівень глюкози крові натще має бути до 5,5 ммоль/л. Але йдеться тільки про цукор натще. Під час вживання їжі навіть у здорової людини рівень цукру зростає. Тому підвищений цукор — не обов’язково ознака діабету.

Причини підвищення рівня цукру різні:

  • споживання великої кількості вуглеводів;
  • психологічне навантаження, стрес;
  • шкідливі звички (особливо куріння);
  • інтенсивні фізичні навантаження або їх повна відсутність;
  • деякі захворювання печінки;
  • приймання гормональних препаратів.

Одна із найнебезпечніших причин — хронічне ендокринне захворювання — діабет.

У нормі в здорової людини рівень цукру 3,3-5,5 ммоль/л. А діагноз «діабет» встановлюється, коли цукор крові понад 7,0 ммоль/л.

Але існує ще «сіра зона», коли цукор 5,6–6,9 ммоль/л. Ця стадія називається предіабет, або початкова стадія діабету. На цьому етапі хворобі ще можна запобігти й не допустити її розвитку.

Чим небезпечний підвищений цукор?

Для здорової людини

Стрибки цукру в крові — стрес для підшлункової залози. У відповідь на високий рівень цукру підшлункова залоза постійно виділяє гормон інсулін, щоб нормалізувати глюкозу крові. І постійне таке посилене навантаження дуже шкодить підшлунковій — вона виснажує свої ресурси. Це може надалі позначитися на її роботі. Крім того, гормон інсулін, який виділяється в надмірній кількості, сприяє відкладенню жирової маси й збільшенню ваги. Як наслідок, можуть виникнути ожиріння, нечутливість до інсуліну — інсулінорезистентність і цукровий діабет 2-го типу.

Для діабетика

Порушення обміну глюкози — шлях до гострих і хронічних ускладнень діабету. Саме різкі перепади рівня цукру ведуть до порушення функції органів. До гострих ускладнень належить кома.

Гіпоглікемічна кома

Це той стан, за якого рівень цукру дуже швидко знижується, клітини мозку не отримують харчування, і людина втрачає свідомість. Якщо вчасно не надати допомогу, можливий летальний наслідок. На противагу низькому цукру є кома, яка може виникнути внаслідок високого цукру. 

Гіперглікемічна кома або кетоацидотична кома 

Стаються, якщо рівень цукру перевищує норму у 2,5–6 разів. Такі стани вкрай небезпечні. Якщо вчасно не госпіталізувати людину, то може розвинутись набряк мозку, що призведе до смерті.

Інші ускладнення діабету належать до хронічних. Хронічні ускладнення є наслідком постійно високого цукру крові. Цей «зайвий» цукор відкладається в дрібних, а потім — й у великих судинах і порушує функцію органів. До хронічних ускладнень цукрового діабету належать:

  • Діабетична ретинопатія — порушення функції сітківки. У важких випадках призводить до сліпоти.
  • Діабетична нефропатія, або ниркова недостатність, корегується препаратами. У разі важких випадків ниркової недостатності необхідний діаліз.
  • Діабетична полінейропатія проявляється зниженням чутливості нижніх кінцівок. У найтяжчих стадіях — гангрена й ампутація.
  • Ураження великих судин серця і мозку, що призводять до інфаркту або інсульту.

Система контролю рівня глюкози в крові

Щоб знати, як знизити цукор у крові, потрібно розуміти, що таке норма. Нормальними вважаються значення від 3,3 до 5,5 ммоль/л натще у здорової людини. Дізнатися свій рівень допоможе глюкометр — прилад невеликого розміру, який за 5 секунд вимірює рівень цукру в 1 краплині крові, або результат аналізу крові. Якщо ваші показники натще вищі від норми та ви помічаєте симптоми діабету — будьте пильні! Щоб підтвердити діагноз діабету, потрібно здати кров з вени в лабораторії. Показники глюкометра не підходять для діагностики — тільки для домашнього самоконтролю.

Які симптоми підвищення цукру?

  • слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення;
  • головні болі й погіршення зору;
  • відчуття сухості в роті, спрага;
  • часте сечовипускання, особливо в нічний час;
  • різкі зміни ваги, особливо в бік різкого схуднення;
  • свербіж шкіри, лущення;
  • білий наліт на язику;
  • погане загоєння ран та порізів, гнійні висипи на обличчі.

Усі ці ознаки — наслідок підвищення рівня цукру. Найкращий варіант — відразу звернутися до сімейного лікаря або ендокринолога, щоб пройти повне обстеження й запобігти розвитку ускладнень.

Контроль рівня глюкози в крові забезпечується серйозними змінами життя. Першим кроком у лікуванні й основою ефективної профілактики цукрового діабету є зміна способу життя. Спосіб життя — це загальне поняття, яке охоплює такі складові: правильне збалансоване харчування, регулярну фізичну активність, контроль маси тіла, необхідну тривалість нічного сну, відмову від шкідливих звичок.

Правильне збалансоване харчування

Які продукти підвищують цукор?

  • білий цукор: кондитерські вироби, солодка газована вода, варення, джеми, молочний та білий шоколад, випічка;
  • овочі, що містять багато крохмалю в складі: картопля та буряк;
  • консерви будь-якого виду: домашні овочеві закрутки, готові рибні чи м’ясні консерви;
  • ковбасні вироби містять у своєму складі, окрім цукру та солі, ще шкідливі барвники. Тому краще відмовитись від усіх ковбас і сосисок. Можна їх замінити печеним м’ясом або домашніми сосисками, які складаються виключно з м’яса та спецій;
  • жирне м’ясо хоч і не безпосередньо, але шкідливе при діабеті — жири тваринного походження впливають на рівень холестерину та підвищують ризик виникнення атеросклерозу. Тому для здорового і збалансованого харчування краще віддавати перевагу м’ясу птиці або нежирному червоному м’ясу;
  • гострі соуси й соління — занадто гострі чи солоні продукти погано впливають на функцію печінки й жовчного міхура. Тому краще ними не зловживати;
  • фрукти з високим вмістом вуглеводів. Усі фрукти солодкі на смак і містять прості вуглеводи у своєму складі. Тому потрібно обмежувати їх кількість на добу, якщо хочете схуднути. Добова кількість фруктів не має перевищувати 200–250 г. Краще їсти фрукти в першій половині дня та у свіжому вигляді. Так у фруктах зберігаються всі вітаміни й мікроелементи, клітковина. Крім того, свіжі фрукти і ягоди мають нижчий глікемічний індекс. Але є фрукти, які підвищують рівень цукру крові в будь-якій кількості. Їх треба повністю виключити з раціону людям, у яких є надлишкова маса тіла, предіабет або цукровий діабет. Це банани, виноград, хурма, черешня;
  • випічка і білий хліб — борошно належить до швидких вуглеводів, як і цукор. Тому треба мінімізувати продукти з борошна. Або перейти на цілозернові вироби;
  • макаронні вироби повністю виключати з раціону не потрібно, але бажано перейти на варіанти з твердих сортів пшениці й обмежити їх вживання до 2–3 разів на тиждень. Саме в такій кількості вплив на рівень цукру і на масу тіла буде незначний. Але якщо ви хочете схуднути, то макаронні вироби бажано максимально обмежити в раціоні;
  • фруктові соки. На перший погляд здається, що у фруктових соках не може бути нічого поганого, але будь-який сік — це фрукти в рідкому вигляді з великою кількістю доданого цукру. Тому вплив на масу тіла і на рівень цукру дуже вагомий. Бажано замінити всі фруктові соки на звичайну воду;
  • сухофрукти або фрукти у висушеному вигляді — це ті самі фрукти, але позбавлені вологи. Отже, кількість вуглеводів залишається однаковою. Також часто для привабливого вигляду висушені фрукти поливають глюкозним сиропом. У будь-якому разі, необмежена кількість сухофруктів точно впливатиме на рівень цукру та на збільшення маси тіла. Акцентуємо увагу, що від родзинок та фініків треба повністю відмовитись; усі інші сухофрукти — в обмеженій кількості дозволені;
  • мед. Він складається із фруктози. Так само, як і глюкоза, фруктоза належить до легких вуглеводів і підвищує рівень цукру. Тому мед рекомендовано обмежувати до 2 ч. л. на добу. В такій кількості він буде тільки корисний для організму.

Спочатку відмовити собі в солодкому може бути занадто складно.

Порада: замість солодощів із цукром — вибирайте з цукрозамінниками. На сьогодні вже доведено, що цукрозамінники не шкодять організму і можуть бути гарною заміною звичайного цукру для людей, які хочуть схуднути або мають цукровий діабет. Перед вибором цукрозамінника краще проконсультуватися з лікарем, щоб вибрати оптимальний.

Як контролювати глюкозу в крові?

Головний і простий спосіб — правильне харчування. Чесно кажучи, продуктів, які значно знижують рівень цукру в крові, не існує. Але є найбільш корисні й вітамінізовані продукти, які не впливають на рівень цукру зовсім, — не знижують і не підвищують.

Продукти, що зменшують цукор у крові:

  • овочі білого і зеленого кольору: цибуля, ріпа, звичайна капуста, шпинат, огірок, спаржа, кабачок, селера, топінамбур, броколі, цвітна капуста;
  • фрукти: садові та лісові ягоди, особливо темного кольору (чорниця, лохина, чорна смородина), яблука кислого і кисло-солодкого сортів, цитрусові (грейпфрут, апельсин, лимон);
  • усі крупи, крім рису, манки й кукурудзи: гречана, вівсяна, пшоняна, булгур;
  • біла морська риба;
  • нежирне м’ясо птиці, кролик, яловичина;
  • деякі продукти знижують цукор у крові завдяки підвищеному вмісту клітковини;
  • горіхи: мигдаль, кеш’ю, фундук, волоський горіх (але не більш як 50 г на добу), насіння соняшнику й гарбуза;
  • приправи: кориця, куркума, гвоздика;
  • напої: вода, зелений чай, цикорій.

Але пам’ятайте: найкраще і найбезпечніше лікування — профілактика! Навіть за відсутності скарг на здоров’я профілактика підвищеного цукру корисна.

Як контролювати цукор у крові?

Відповідь проста! Допоможе не тільки правильне харчування, а й здоровий спосіб життя.

1) Відмовтеся від шкідливих звичок. Куріння та алкоголь точно не допоможуть підшлунковій залозі й печінці справлятися з і так підвищеним рівнем глюкози.

2) Емоційне здоров’я та достатня тривалість нічного сну.

Для повноцінної роботи організму потрібно дотримуватись режиму праці й відпочинку. Доросла людина має спати 6–8 годин уночі. Важливо те, що нічний сон має починатися не пізніше 23:00. Адже тільки опівночі та у глибокій фазі сну виділяються 2 важливі гормони. Це гормон циркадних ритмів — мелатонін, та гормон, що відповідає за обмін речовин, — соматотропний гормон. Люди, які не сплять о 23:30–4:00, мають дефіцит цих гормонів. Як наслідок — підвищена маса тіла, загальна слабкість, знижена працездатність.

Також бережіть і уникайте впливу стресів. Якщо ви постійно перебуваєте в цьому стані, то накопичення стресових гормонів негативно впливає на функції організму. Нині є можливість обговорювати свої проблеми й важкі життєві ситуації із фахівцем. Це справді допомагає.

3) Фізичне навантаження при цукровому діабеті 2-го типу. Регулярна фізична активність, будь-який спорт — чудові помічники в боротьбі з високим рівнем цукру. Що більше руху, то швидше витрачається глюкоза і знижується цукор в крові. Річ у тому, що під час інтенсивної роботи м’язи потребують більше глюкози для функціонування. Так знижують рівень глюкози крові. Тому регулярні фізичні вправи — ефективна профілактика діабету й дієвий спосіб зниження маси тіла.

Лікарі рекомендують будь-які фізичні вправи при цукровому діабеті 2-го типу. Виберіть на свій смак. Це може бути: фітнес, йога, біг, функціональні тренування з тренером, плавання, танці. Будь-що — головне регулярно й охоче.

Як фізичні вправи впливають на рівень цукру?

Для стабільного зниження цукру крові підходить будь-який вид фізичних вправ. Важливо, щоб вправи були аеробними, тобто з правильним диханням. До аеробних вправ належить усе, окрім важкої атлетики та силових вправ із занадто високими вантажами. Тому вибирайте на свій смак. Часто буває, що люди з надмірною масою тіла не можуть вибрати вид спорту. Краще не вибирайте дуже складний вид навантажень. Є багато вправ, під час виконання яких люди з будь-якою масою тіла й ожирінням можуть почуватись комфортно.

Перелік ефективних вправ для людей, яким важко займатись занадто інтенсивним спортом:

  • плавання;
  • неспішний біг підтюпцем;
  • катання на велосипеді;
  • зарядка (15–20 хвилин щодня);
  • гімнастика або йога;
  • регулярні піші прогулянки в різному темпі.

Правильне харчування, здоровий спосіб життя, спорт і емоційне здоров’я — найкраща профілактика підвищеного цукру в крові! Але якщо ви помітили в себе симптоми підвищення рівня глюкози — зверніться до лікаря та обов’язково здайте аналіз крові. Будьте уважні до свого здоров’я!

Джерела інформації:

  1. https://diabetes-ukraine.org/
  2. http://pro.ace.com/
  3. http://pro.aace.com/
  4. Наказ МОЗ №1118 від 20.12.2012 року
  5. Наказ МОЗ №1021 від 29.12.2014 року
Поширити у Facebook