Вже майже готово!
© 2018 · сайт корпорації Arterium

Як контролювати рівень глюкози в крові?

Як відомо, ризик ураження судин і інших ускладнень у хворих на цукровий діабет пов’язаний із хронічною гіперглікемією (підвищений вміст глюкози в крові). Навіть на фоні лікування захворювання поступово прогресує. Чим кращий контроль цього показника, тим менша ймовірність, що виникнуть ускладнення: порушення з боку очей, нирок, серця, судин. Симптоми не є надійним орієнтиром для контролю концентрації глюкози в крові у людей, що отримують ліки. Важливо мати точні засоби для вимірювання і регулярно визначати цей показник.

На рівень глюкози впливає все: що, коли і в якій кількості споживає хворий, супутні захворювання й засоби, які використовуються; частота й тривалість занять спортом; стрес, керування автомобілем і ін.

Вміст глюкози в крові контролюють за допомогою глюкометрів, представлених різними виробниками. Ці прилади адекватно відображають глікемію у межах 5-10 ммоль/л, головне, щоб були доступні тест-смужки. Кров беруть із пальців почергово, крім великого та вказівного. Руки повинні бути сухими, щоб попередити розведення крові водою та отримання хибного результату. Укол здійснюють не по центру подушечки пальця, а дещо збоку.  

Діабет 1 типу

За європейським стандартом, пацієнтам із діабетом 1 типу вимірювати рівень глюкози потрібно 4 рази на добу: натще, до та через 1,5 години після їжі, на ніч перед сном (+додаткові вимірювання, якщо самопочуття погіршилося).

Постійний моніторинг показників глюкози крові дозволяє дізнатися, чи перебуває діабет під контролем. Або, як люблять говорити лікарі, чи досягнуто компенсації. А хворим, які застосовують інсулін, ці дані допомагають визначити, чи достатньою є доза ліків.

Оптимальною метою короткотривалого глікемічного контролю натще є рівень глюкози в крові ≤7 ммоль/л,а через 1,5-2 години після прийому їжі —˂10 ммоль/л.

Діабет 2 типу

Хворі на діабет 2 типу можуть робити вимірювання двічі, час вимірювання залежить від схеми лікування.

Цільові показники глюкози для пацієнтів з діабетом 2 типу (згідно з вітчизняними протоколами):

  • в плазмі капілярної крові натще — ≤5,6 ммоль/л;
  • в плазмі капілярної крові після їжі (випадковий) — ≤10 ммоль/л.

Глікозильований гемоглобін

Інший важливий показник — глікозильований гемоглобін (HbA1c). Гемоглобін, як і інші тканинні білки, «набирається» (глікозилюється) цукром. При нормальних показниках глікемії — 3,3-5,5 ммоль/л – HbA1c становить до5,7%. В умовах хронічного підвищення рівня глюкози із у рахуванням строку життя еритроцитів, а це 3 місяці, вміст глікозильованого гемоглобіну дозволяє зробити висновок про компенсацію діабету за вказаний період часу.

Концентрацію HbA1c визначають:

  • щонайменще 1 раз у півроку, якщо досягнуто цільових значень глікемії;
  • 1 раз у 3 місяці при відсутності глікемічного контролю та при зміні терапії.

Бажані значення (відповідно до вітчизняних протоколів): ≤6,5% для хворих із високою очікуваною тривалістю життя, ≤7,5% – з низькою.

Відповідність рівня глюкози плазми до та після їжі цільовому значенню НbА1с

(дані українського протоколу з лікування діабету 2 типу)

НbА1с

Глюкоза до прийому їжі (натще), ммоль/л

Глюкоза після їжі, ммоль/л

<6,5

<6,5

<8,0

<7,0

<7,0

<9,0

<7,5

<7,5

<10,0

<8,0

<8,0

<11,0

 

Для хворих на діабет створені спеціальні щоденники. У ньому потрібно реєструвати години прийому їжі, концентрацію глюкози в конкретний момент і дози ліків, які застосовувалися. Це спрощує роботу лікаря і підвищує обізнаність пацієнта щодо власного стану.

Якщо показники рівня глюкози в крові знаходяться в межах норми, а коливання легко інтерпретуються, хворі спокійні і відчувають, що здатні керувати хворобою.

Поширити у Facebook