Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Зимовий період: як не набрати зайвих кілограмів?

Чому ми набираємо вагу взимку?

Насправді все просто —  ми стаємо менш рухливими. Основна наша діяльність зосереджується у закритому приміщенні. А витрати калорій у таких умовах менші за їх надходження. Крім того, взимку немає наших помічників у схудненні — свіжих огірків, помідорів, кабачків та баклажанів. У зимовий період основна їжа — це каші, картопля, хліб та чайок або молочко з бубликами.

Що їсти взимку?

Та ще й так, щоби не набирати вагу та отримувати корисні речовини з продуктів. Адже їжа — не тільки джерело енергії. З їжею ми отримуємо мікроелементи та вітаміни, що необхідні нам для життя. Для нормального функціонування організму, людині повинна отримувати з їжею:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи; 
  • вітаміни та мікроелементи.

З білками усе зрозуміло. Основні джерела білку це м’ясо, риба, яйця, молоко та кисломолочні продукти та сир. На щастя, їх доступність не залежить від сезонності.

Найголовніше — розібратися з вуглеводамиовочами та фруктами. 

Для максимального збереження вітамінно-мікроелементного складу дієтологи рекомендують вживати сезонні продукти. Взимку це продукти, які зібрали у попередньому сезоні, тобто восени.

Сезонні овочі взимку це буряк, морква, капуста (всі види), картопля, цибуля, гарбуз. З фруктів — яблука, груші, ягоди (полуниця, малина, смородина, ожина), сливи, абрикоси (морожені).

Овочі можна вживати у вигляді гарнірів до м’яса та м’ясних страв або риби. Не слід також забувати про овочеві супи (для зниження вмісту вуглеводів з меншою кількістю картоплі).

Наскільки поживні сезонні овочі? 

  • Капуста

Капусті здавна приписували лікувальні властивості. Цей овоч у пошані в народній медицині багатьох країн, особливо в Україні. З 16 вільних амінокислот у складі білокачанної капусти є три: триптофан, лізин, метіонін.

Також, капуста містить вітаміни А, В1, В6, С, Р, К, солі калію і фосфору, фітонциди тощо. Взимку та восени цей овоч забезпечує людину вітаміном С, якого в цей час у їжі обмаль.

Що приготувати з капусти?

1. Капустяний салат з моркви та яблук: 

Вам знадобляться:

Капуста (500 г), морква (1 шт.), яблуко (2 шт.), олія або лимонний сік для заправки, спеції, оцет — за смаком. 

Спосіб приготування:

Очищені яблука нарізати шматочками, моркву натерти, капусту нарізати або пошинкувати. Заправити олією або соком. Салат краще подавати до рибних і м’ясних страв.

2. Капуста з часником.

Вам знадобляться:

Капуста (500 г), часник (3-4 зубчики), сметана (200 г), сіль, перець, спеції — за смаком. 

Спосіб приготування: 

Тоненько нашинкувати капусту, додати розчавлений часник, залити сметаною та перемішати. Можна приправити свіжою зеленню (кріп, петрушка, кінза).

  • Буряк

Щедре джерело фізіологічно важливих сполук для обміну речовин в організмі людини. Його здавна застосовували з лікувальною метою. За вмістом амінокислот буряк переважає майже всі овочі. До складу буряку входять:

  • гамма-аміномасляна кислота (сприяє обміну речовин в головному мозку);
  • бетаїн (з нього утворюється фізіологічно активний холін, який має протисклеротичні властивості).

Також, у буряку містяться вітаміни С, В1, В2, каротин, пектинові речовини, багато заліза (1400 мг на 100 г) та міді (140 мг на 100 г), йод та марганець. 

Що приготувати з буряку?

1. Буряковий салат з чорносливом.

Вам знадобляться:

Буряк (2-3 шт.), чорнослив (200 г), відварений рис (2 ст. л.), сметана або майонез для заправки, спеції, свіжа зелень —  за смаком. 

Спосіб приготування: 

Буряк відварити або запекти у духовці, натерти. Чорнослив промити та залити склянкою окропу. Коли чорнослив набух та став м’яким, відділити від кісточки та мілко нарізати. Змішати чорнослив з буряком та охолодженим відвареним рисом. Заправити сметаною або майонезом. Можна додати свіжу зелень.

2. Буряковий салат з яблуком.

Вам знадобляться:

Буряк (2-3 шт.), яблука (2-3 шт.), свіжий лимон (½ шт.), родзинки, кориця. 

Спосіб приготування: 

Печений або відварений буряк та яблука натерти на тертці, додати промиті, розпарені родзинки (або чорнослив), посипати корицею. Вичавити сік лимона, додати сметану.

3. Салат із часником та горіхами

Вам знадобляться:

Буряк (500 г), часник (4 зубчики), горіхи (5 шт.), оцет, олія або лимонний сік — для заправки (на вибір). 

Спосіб приготування:

Натерти печений або відварений буряк. Розтерти волоські горіхи та видавити часник. Усе перемішати і заправити за  смаком.

  • Морква

Полівітамінна культура. Вона багата на каротин, який при наявності жирів у кишківнику, перетворюється на вітамін А. Цей вітамін підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. У моркві є фосфоліпіди, інозит, лецитин і стероли. З мінеральних сполук у моркві міститься калій, магній, фосфор та хлор, а також алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, кобальт, мідь, марганець, цинк.

Що приготувати з моркви?

1. Морквяний салат з цибулею та яйцем.

Вам знадобляться:

Морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), яблуко (1 шт.), яйце (1 шт.), сметана (або майонез, олія), листя салату, зелень, спеції. 

Спосіб приготування:

Сиру моркву натерти на крупній тертці. Яблуко очистити від шкірки, видалити кісточки та нарізати кубиками. Цибулю мілко пошинкувати. Яйце, зварене в круту, натерти або мілко нарізати. Додати зелень, спеції за смаком, заправити олією або сметаною, чи майонезом. Подавати із зеленим листям салату.

2. Морквяний салат з селерою.

Вам знадобляться:

Морква (250 г), селера (150 г), зелень, вершкове масло, сіль, оцет. 

Спосіб приготування: 

Моркву й селеру натерти, полити підігрітим маслом, посипати нарізаною зеленню, додати спеції за смаком. Салат можна заправити майонезом.

А що їсти людям з діабетом?

Овочі, м’ясо та рибу можна практично не обмежувати. Головне — їсти невеликими порціями та контролювати показники глікемії вдома за допомогою глюкометра.

А жорсткі дієти для швидкого схуднення?

На думку дієтологів, низькокалорійні дієти (800-1000 ккал/добу) — стрес для організму. Внаслідок цього, вмикається механізм економії енергії, що призводить до швидкого набору ваги після припинення дієти.

Тому дієта підбирається індивідуально з урахуванням фізичної активності, віку, статі, гастрономічних уподобань, релігії та економічного аспекту. Такий стиль харчування називається раціональним харчуванням. Він підходить як для осіб із зайвою вагою, так і для тих, хто хоче бути здоровим та залишатись у формі. Дієтолог розраховує необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів і після цього складає раціон із необхідних продуктів. Корисною для здоров’я та безпечною може бути саме така дієта. 

Якщо у вас немає можливості потрапити до дієтолога, можна скласти раціон самостійно, використовуючи рекомендовані унції для різних груп продуктів та правила прийому їжі. А знайти таку інформацію ви можете на курсі уроків про здоровий спосіб життя на нашому сайті. Тож, харчуйтеся правильно та будьте здорові!

Поширити у Facebook