Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Як не набрати зайвих кілограмів взимку при діабеті?

Набридло щозими набирати 5-7 зайвих кілограмів, а потім усе літо з ними боротися? Читайте та дізнавайтеся, як не набрати вагу взимку і яка дієта при цукровому діабеті допоможе розірвати це замкнене коло.

Чому ми набираємо вагу взимку

Усе просто — ми стаємо менш рухливими. Основна наша діяльність зосереджується у закритому приміщенні. А витрати калорій у таких умовах менші за їх надходження. Крім того, взимку немає наших помічників у схудненні — свіжих огірків, помідорів, кабачків та баклажанів. У зимовий період основна їжа — це каші, картопля, хліб та чайок або молочко з бубликами.

Як не набрати вагу зимою

Та ще й так, щоби отримувати корисні речовини з продуктів. Адже їжа — не тільки джерело енергії. З їжею ми отримуємо мікроелементи та вітаміни, що необхідні нам для життя. Для нормального функціонування організму, людині повинна отримувати з їжею:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи; 
  • вітаміни та мікроелементи.

З білками усе зрозуміло. Основні джерела білку це м’ясо, риба, яйця, молоко та кисломолочні продукти та сир. На щастя, їх доступність не залежить від сезонності.

Найголовніше — розібратися з вуглеводами: овочами та фруктами. 

Які овочі рекомендують

Для максимального збереження вітамінно-мікроелементного складу дієтологи рекомендують вживати сезонні продукти. Взимку це продукти, які зібрали у попередньому сезоні, тобто восени.

Найкращі сезонні овочі для діабетиків взимку це буряк, морква, капуста (всі види), картопля, цибуля, гарбуз. Овочі можна вживати у вигляді гарнірів до м’яса та м’ясних страв або риби. Не слід також забувати про овочеві супи (для зниження вмісту вуглеводів з меншою кількістю картоплі).

Які фрукти слід вживати

З фруктів лікарі рекомендують — яблука, груші, ягоди (полуниця, малина, смородина, ожина), сливи, абрикоси (морожені).

Яких продуктів слід уникнути

Прості вуглеводи, картопля, солодкі фрукти (банани, виноград) та білий цукор — список продуктів, які варто повністю виключити з раціону людям з діабетом.

Наскільки поживні сезонні овочі

Усе залежить від продукту.

  • Капуста

Капусті здавна приписували лікувальні властивості. Цей овоч у пошані в народній медицині багатьох країн, особливо в Україні. З 16 вільних амінокислот у складі білокачанної капусти є три: триптофан, лізин, метіонін. Капуста містить вітаміни А, В1, В6, С, Р, К, солі калію і фосфору, фітонциди тощо. Взимку та восени цей овоч забезпечує людину вітаміном С, якого в цей час у їжі обмаль.

Що приготувати з капусти

1. Капустяний салат з моркви та яблук: 

Вам знадобляться: капуста (500 г), морква (1 шт.), яблуко (2 шт.), олія або лимонний сік для заправки, спеції, оцет — за смаком.

Спосіб приготування: Очищені яблука нарізати шматочками, моркву натерти, капусту нарізати або пошинкувати, заправити олією або соком. Салат краще подавати до рибних і м’ясних страв.

2. Капуста з часником.

Вам знадобляться: капуста (500 г), часник (3-4 зубчики), сметана (200 г), сіль, перець, спеції — за смаком.

Спосіб приготування: тоненько нашинкувати капусту, додати розчавлений часник, залити сметаною та перемішати. Можна приправити свіжою зеленню (кріп, петрушка, кінза).

  • Буряк

Щедре джерело фізіологічно важливих сполук для обміну речовин в організмі людини. Його здавна застосовували з лікувальною метою. За вмістом амінокислот буряк переважає майже всі овочі. До складу буряку входять:

  • гама-аміномасляна кислота (сприяє обміну речовин в головному мозку);
  • бетаїн (з нього утворюється фізіологічно активний холін, який має протисклеротичні властивості).

Також, у буряку містяться вітаміни С, В1, В2, каротин, пектинові речовини, багато заліза (1400 мг на 100 г) та міді (140 мг на 100 г), йод та марганець. 

Що приготувати з буряку

1. Буряковий салат з чорносливом.

Вам знадобляться: буряк (2-3 шт.), чорнослив (200 г), відварений рис (2 ст. л.), сметана або майонез для заправки, спеції, свіжа зелень —  за смаком.

Спосіб приготування: буряк відварити або запекти у духовці, натерти. Чорнослив промити та залити склянкою окропу. Коли чорнослив набух та став м’яким, відділити від кісточки та мілко нарізати. Змішати чорнослив з буряком та охолодженим відвареним рисом. Заправити сметаною або майонезом. Можна додати свіжу зелень.

2. Буряковий салат з яблуком.

Вам знадобляться: буряк (2-3 шт.), яблука (2-3 шт.), свіжий лимон (½ шт.), родзинки, кориця.

Спосіб приготування: печений або відварений буряк та яблука натерти на тертці, додати промиті, розпарені родзинки (або чорнослив), посипати корицею. Вичавити сік лимона, додати сметану.

3. Салат із часником та горіхами

Вам знадобляться: буряк (500 г), часник (4 зубчики), горіхи (5 шт.), оцет, олія або лимонний сік — для заправки (на вибір).

Спосіб приготування: натерти печений або відварений буряк. Розтерти волоські горіхи та видавити часник. Усе перемішати і заправити за  смаком.

  • Морква

Полівітамінна культура. Вона багата на каротин, який при наявності жирів у кишківнику, перетворюється на вітамін А. Цей вітамін підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. У моркві є фосфоліпіди, інозит, лецитин і стероли. З мінеральних сполук у моркві міститься калій, магній, фосфор та хлор, а також алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, кобальт, мідь, марганець, цинк.

Що приготувати з моркви

1. Морквяний салат з цибулею та яйцем.

Вам знадобляться: морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), яблуко (1 шт.), яйце (1 шт.), сметана (або майонез, олія), листя салату, зелень, спеції.

Спосіб приготування: Сиру моркву натерти на великій тертці. Яблуко очистити від шкірки, видалити кісточки та нарізати кубиками. Цибулю мілко пошинкувати. Яйце, зварене в круту, натерти або мілко нарізати. Додати зелень, спеції за смаком, заправити олією або сметаною, чи майонезом. Подавати із зеленим листям салату.

2. Морквяний салат з селерою.

Вам знадобляться: морква (250 г), селера (150 г), зелень, вершкове масло, сіль, оцет.

Спосіб приготування: моркву й селеру натерти, полити підігрітим маслом, посипати нарізаною зеленню, додати спеції за смаком. Салат можна заправити майонезом.

Що їсти людям з діабетом

Овочі, м’ясо та рибу у харчуванні при цукровому діабеті можна практично не обмежувати. Головне — їсти невеликими порціями та контролювати показники глікемії вдома за допомогою глюкометра.

А жорсткі дієти для швидкого схуднення

На думку дієтологів, низькокалорійні дієти (800-1000 ккал/добу) і нестача необхідної кількості їжі при цукровому діабеті — стрес для організму. Внаслідок цього, вмикається механізм економії енергії, що призводить до швидкого набору ваги після припинення дієти.

Тому дієта підбирається індивідуально з урахуванням фізичної активності, віку, статі, гастрономічних уподобань, релігії та економічного аспекту. Такий стиль харчування називається раціональним харчуванням. Він допоможе не поправлятися взимку, тому підходить як для осіб із зайвою вагою, так і для тих, хто хоче бути здоровим та залишатись у формі. Дієтолог розраховує необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів і після цього складає раціон із необхідних продуктів. Корисною для здоров’я, дозволити схуднути взимку та бути при цьому безпечною може бути саме така дієта.

Якщо у вас немає можливості потрапити до дієтолога, можна скласти раціон самостійно, використовуючи рекомендовані унції для різних груп продуктів та правила прийому їжі. А знайти таку інформацію ви можете на курсі уроків про здоровий спосіб життя на нашому сайті.

Поширити у Facebook