Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Чим замінити цукор при діабеті? Про цукрозамінники при діабеті

Стевія, ксиліт чи фруктоза — цукрозамінники, які часто вважають найкращою альтернативою цукру при діабеті. Але чим краще замінити цукор при діабеті? Та чи буде натуральний підсолоджувач кориснішим?

Навіщо обмежувати вживання цукру при діабеті

Через назву «цукровий діабет» може здатися, що причина появи хвороби — це переїдання цукру. І повна відмова від нього — головний спосіб протистояти захворюванню. Та не все так просто.

Насправді переїдання цукру — не єдина причина виникнення цукрового діабету. Адже діабет — це багатофакторне хронічне захворювання, що полягає в порушенні вуглеводного обміну через відсутність або дефект гормону інсуліну. Назва цукрового діабету походить не від причини виникнення, а від основного діагностичного критерію — високого рівня цукру або глюкози у крові. А високий він, тому що клітини підшлункової залози не здатні його нормально утилізувати.

Саме тому всі дієтичні рекомендації лікарі направили на зменшення вживання цукру при діабеті. А тому все частіше шукають безпечні заміни для такого продукту.

Які бувають цукрозамінники

Усі цукрозамінники можна розділити на 2 групи:

1)      Природні.

Природні цукрозамінники отримують з рослин, які мають солодкий смак, містять у своєму складі вуглеводи, але мають менше молекул глюкози. Для всмоктування таких речовин організму необхідний інсулін — гормон, який некоректно працює при цукровому діабеті. А тому після вживання природних замінників цукру при діабеті рівень глюкози в крові буде підвищуватись.

2)      Синтетичні.

Синтетичні цукрозамінники — це хімічні з’єднання, які «обманюють» рецептори язика. Вони лише здаються солодкими на смак, адже не містять у складі вуглеводів і калорій.

А отже, не підвищуватимуть рівень цукру в крові при цукровому діабеті.

Які існують природні цукрозамінники

·       Фруктоза.

Її часто можна зустріти в супермаркетах. Адже солодощі та кондитерські вироби на фруктозі — популярна продукція у відділах для людей з діабетом. Але варто пам’ятати, що фруктоза для діабетиків — це не повністю безпечний продукт. Адже після її вживання рівень цукру підвищуватиметься майже так само, як і після вживання звичайного цукру. Тому виробами на фруктозі краще не зловживати.

·       Ксиліт.

Це швидкий вуглевод, що також належить до природних цукрозамінників. Ксиліт має втричі менше калорій, ніж звичайний цукор. На вигляд це білий порошок, що швидко розчиняється у воді та має приємний солодкий смак. У помірній кількості ксиліт на рівень цукру впливає незначно, тому є непоганим замінником цукру для діабетиків.

·       Сорбіт.

Цей природний цукрозамінник отримують із зернових культур. Тому, крім солодкого смаку, він містить у складі харчові волокна, що прискорюють моторику шлунково-кишкового тракту. Тож його надмірне вживання може призвести до діареї.

·       Стевія.

Стевія — рослина з Південної Америки, яку вважають корисним природним цукрозамінником. Адже в складі вона містить мікроелементи, клітковину та антиоксиданти. На рівень цукру стевія впливає незначно. А тому може бути непоганою заміною цукру при діабеті, якщо вживати її у невеликій кількості.

Які існують синтетичні цукрозамінники

До синтетичних цукрозамінників належать:

  • сахарин;
  • аспартам;
  • цикламат;
  • манніт;
  • дульцин.

Усі синтетичні цукрозамінники в сотні разів солодші за цукор. А тому підсолодити страву може навіть дуже мала концентрація цих з’єднань.

У складі синтетичних підсолоджувачів відсутні вуглеводи, а значить, вони не впливатимуть на рівень цукру, інсуліну та на масу тіла. І тому будуть безпечними цукрозамінниками при діабеті. Ось чому синтетичні підсолоджувачі для діабетиків та людей із надмірною масою тіла це гарний вибір. Але зловживати солодкими таблетками не рекомендуємо. Адже їхній вплив на різні системи організму ще не вивчено до кінця.

Отже, людям з діабетом бажано максимально обмежувати цукор у своєму раціоні. Але, щоб не відмовлятись від солодкого смаку, до страв можна додавати природні чи синтетичні цукрозамінники. А щоби вибраний цукрозамінник був цілком безпечним саме для вас, перед покупкою проконсультуйтеся з ендокринологом.

Поширити у Facebook