Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Що треба знати про фрукти при цукровому діабеті?


Правильне харчування при діабеті — необхідна база ефективного лікування. Тому багато людей сумніваються, що можна їсти при цукровому діабеті, а що ні.

Раціон людей із діабетом і здорових людей, що хочуть вести правильний спосіб життя і контролювати свою форму, майже однаковий. Але кілька відмінностей все ж є.

Що не можна їсти при цукровому діабеті?

Основне обмеження стосується кількості простих вуглеводів. Прості вуглеводи — це різні види цукру. Їхнє вживання викликає різке збільшення рівня глюкози у крові.

Чому цукор шкідливий читайте тут.

Заборонені продукти при діабеті: цукерки, білий хліб, соки, солодкі напої і випічка. Цей список містить продукти з великою кількістю простих вуглеводів у цих стравах. Але у фруктах теж є цукор. Невже вони шкідливі?

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, а які ні? Розберемося.
Фрукти — важливе джерело вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів та корисних для травлення волокон. Тому від них не можна відмовлятися повністю. Фрукти для діабетиків так само корисні. Але слід вживати їх за певними правилами.

Більше почитати про користь фруктів можна у нашій статті.

Слідкуйте за кількістю

Бажано обмежити вживання фруктів порцією 150 г на добу. Ця кількість значно не вплине на рівень цукру в крові.

Краще до обіду

Прості вуглеводи краще вживати у першій половині дня. Фрукти мають бути самостійним перекусом. Тоді ймовірність перевищити разову норму вуглеводів значно зменшується.

Приготування

Фрукти без термічної обробки — найкращий вибір. Але іноді сирі фрукти можуть погано впливати на роботу шлунково-кишкового тракту. Тому, якщо гастроентеролог рекомендує запікати яблука, дослухайтеся його порад.

Не кожен фрукт однаково корисний

Деякі фрукти містять надто багато цукру навіть у 150 г. До них належать: банан, виноград, хурма, інжир та фініки. Вживати ці фрукти можна, але в дуже обмежених кількостях, постійно контролюючи рівень глюкози. Бажано, щоб фрукти були частиною фруктового салату і складали не більше 10 % страви. Якщо немає можливості контролювати цукор крові, краще виключити їх із раціону. Фрукти, що можна їсти діабетикам: яблука, груші, ягоди, диня і кавун у помірних кількостях та інші.

Обирайте правильно

  • Надавайте перевагу сезонним ягодам і фруктам: вони містять найбільше вітамінів.
  • Харчуйтеся різноманітно, так у ваш організм потрапить ще більше корисного.
  • Чим більше різних кольорів буде на вашій тарілці, тим більше корисних мікроелементів ви отримаєте.

Напої з фруктів

Продукти для діабетиків мають містити багато харчових волокон. Такі волокна покращують травлення та сповільнюють всмоктування цукру з їжі. У соках їх немає. Тому цілий фрукт — завжди краще. А якщо все-таки хочеться випити чогось фруктового, зробіть собі смузі на воді.

Сухофрукти — не найкращий вибір

Фрукти у такому вигляді — найкалорійніші і найсолодші. Крім того, при виробництві сухофруктів часто додають цукровий сироп. Саме тому їх слід максимально обмежити.

Харчування при цукровому діабеті — предмет постійного безкомпромісного контролю для хворих. Якщо пам’ятати ці правила, можна запобігти значному підвищенню глюкози у крові та отримати всі корисні речовини.

Фрукти — необхідна складова здорового раціону людей із діабетом. Насолоджуйтеся ними, але обережно.

Поширити у Facebook