Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Гіпо- та гіперглікемія при діабеті: як контролювати цукор

Протягом дня рівень цукру в крові постійно коливається. Адже не лише їжа, а й наші повсякденні справи впливають на його рівень. Багато нервували? Отримали різке підвищення рівня глюкози в крові. Надто активно займалися спортом? Рівень цукру стрімко впав. І кожен із таких стрибків може бути дуже небезпечним. Особливо для людини з діабетом.

Аби дізнатися, як правильно контролювати цукор у крові та як уникнути невідкладних станів при цукровому діабеті, ми підготували для вас прості рекомендації. Вони допоможуть розпізнати ознаки гіпо- та гіперглікемії вчасно та ефективно з ними боротися!

Чому рівень цукру може впасти

Різко та небезпечно низько знизити цукор можуть всього лише 2 речі:

  1. Значне фізичне навантаження.
  2. Надмірне вживання алкоголю.

І якщо зниження відбудеться надто різко та сильно, це може стати причиною гіпоглікемії.

Що таке гіпоглікемія

Це стан, за якого рівень цукру крові менші за 3,9 ммоль/л. Гіпоглікемія — небезпечна річ, адже під час неї мозок не отримує достатньої кількості харчування. А відбувається це через нестачу глюкози в крові. Якщо цифри на глюкометрі нижчі за 2,2 ммоль/л, людина навіть може знепритомніти. Аби цього не допустити, важливо вчасно зреагувати на зниження цукру!

Які симптоми зниженого цукру

Ось 8 симптомів, які можуть свідчити про можливий розвиток гіпоглікемії:

  • Різке безпричинне потовиділення.
  • Запаморочення.
  • Тремтіння тіла.
  • Відчуття голоду.
  • Головний біль.
  • Тахікардія.
  • Слабкість.
  • Різка зміна настрою (зазвичай агресивність).

Помітили симптоми гіпоглікемії: що робити

  1. Найголовніше — виміряти рівень цукру глюкометром. Адже це єдиний об’єктивний показник стану.
    Якщо цукор падає, а показники на глюкометрі наближуються до 3,9 чи нижче, потрібно діяти!
  2. Випийте рідкий солодкий та бажано теплий напій. Найкращий варіант — чай із 3 ч. л. цукру, пів пакета дитячого соку. Або з’їжте карамельку (не шоколад).
  3. Перевірте цукор через 5-7 хвилин, потім — через 15 хвилин, і ще один раз — через 1 годину. Це допоможе упевнитися, що рівень глюкози тепер в нормі.

«А якщо цукор підвищився вище норми?»

Це може відбутися з багатьох причин. Найчастіші фактори, що впливають на рівень цукру, для нас такі:

  • Харчування — основний і найважливіший!
  • Запальне захворювання в організмі.
  • Сильний стрес.
  • Некоректно підібране лікування. Але за умови, якщо всі інші фактори усунено.

Значне підвищення цукру може стати причиною гіперглікемії.

Що таке гіперглікемія

Гіперглікемічний синдром — це стан, за якого рівень цукру підвищується (понад 11,1 ммоль/л). Цей стан не такий небезпечний, як гіпоглікемія, адже розвивається не так швидко.

Якщо гіпоглікемія — це хвилини, то гіперглікемічний стан — дні. Але від цього менш безпечним стан не стає. Адже постійне підвищення рівня цукру вище за норму веде до ускладнень цукрового діабету 2 типу. Тому не варто його допускати чи ставитися до нього легковажно.

Які можливі симптоми гіперглікемії

  • Головний біль.
  • Спрага.
  • Сухість у ротовій порожнині.
  • Часте сечовипускання.
  • Можливий зуд шкірних покривів.

Підвищився цукор: що робити

  1. Виміряти рівень цукру глюкометром. Орієнтуватися лише на самопочуття не варто!
  2. Подумати, який фактор до цього призвів та чи можна його усунути. Наприклад:
  • Змінити харчування. 
  • Якщо є запальне захворювання, звернутися до спеціаліста.
  • Позбутися стресу.
  • Звернутися до ендокринолога для корекції лікування.

Пам’ятайте: тільки регулярний контроль цукру в крові та вчасна реакція на показники — запорука компенсації захворювання, уникнення гіперглікемії і гіпоглікемії. А головне, — збереження вашого здоров’я.

Поширити у Facebook