Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Гарбуз при діабеті. Так чи ні?

Дотримання правил здорового харчування — найважливіша частина протидіабетичного лікування. Адже навіть ефективні ліки не подіють, якщо хворий не відмовиться від шкідливих харчових звичок.

Овочі — основа збалансованого раціону для всіх, особливо для діабетиків. І якщо влітку полиці овочевих відділів переповнені, то восени та взимку сезонних овочів стає все менше. Осінніх овочів хоч і небагато, та серед них є справжній «король» — гарбуз. Про нього й розкажемо.

Гарбуз — хоч й овоч, але солодкий. Саме тому люди з діабетом часто сумніваються в його користі. Розберімося.

У гарбузі справді багато вуглеводів. Але його користь переважає потенційну шкоду, адже овоч — справжній рекордсмен по вмісту вітамінів. Крім того, гарбуз низькокалорійний і містить багато клітковини, що покращує травлення.

Дослідження доводять, що його вживання допомагає відновлювати бета-клітини підшлункової залози — саме ті, які виробляють інсулін. Речовини, що містяться в гарбузі, позитивно впливають на їхню клітинну мембрану. При цьому покращується функція підшлункової залози. Звісно, замінити таблетки чи інсулінотерапію при діабеті гарбузу не вдасться, але позитивний ефект буде.

Перелік деяких корисних речовин, що є в гарбузі:

  • Вітаміни групи В.
  • Вітамін РР.
  • Вітамін С.
  • Каротин.
  • Магній.
  • Фосфор.
  • Кальцій.
  • Залізо.

Попри користь овочу, лікарі радять діабетикам бути з ним обережним, аби не перевищити норму вуглеводів. Рекомендована порція на добу — 200 грамів сирого продукту.

Також важливо знати, як правильно готувати гарбуз. Найкорисніший він у сирому вигляді. Так зберігається максимальна кількість клітковини, яка знижує всмоктування цукру та стимулює роботу кишечника і підшлункової залози. Запечений чи варений овоч має вищий глікемічний індекс. Тому в такому вигляді краще вживати його в першій половині дня.

Гарбузова каша, наприклад, теж може бути корисною за умови заміни рисової та кукурудзяної крупи на цілозернову вівсяну або перлову. Це буде чудовим варіантом на сніданок чи обід. А от для вечері краще обрати інші, менш солодкі овочі. Адже викид інсуліну увечері сприяє набору зайвої ваги.

Зате гарбузове насіння корисне навіть на вечерю. Порція до 20 грамів чудово доповнить будь-яку страву. У насінні овочу багато корисних жирів, що підтримують здоров’я серця та судин. Гарбузова олія — чудова альтернатива будь-якій іншій на вашій кухні.

Тому пам’ятаємо, що гарбузу, особливо восени, ми впевнено кажемо «так». Головне — помірна порція та правильне приготування.

Поширити у Facebook