Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Чому варто відмовитись від цукру? Користь і шкода цукру в раціоні

Ласуни не можуть від нього відмовитися, а прихильники здорового способу життя — рекомендують зовсім виключити з раціону. Але чи можна жити без цукру? Чому варто відмовитися від цукру? І як слід відноситися до його присутності в їжі? 

Що таке цукор

Цукор, або сахароза — це вуглевод, який є в кожному фрукті або овочі. Це основний продукт фотосинтезу. І завдяки йому рослини трансформують сонячну енергію у поживні речовини.

Усі вуглеводи, включаючи цукор — невіддільна частина здорового раціону. Це основні джерела енергії для роботи мозку, м’язів і для роботи кожної клітини організму. З 1 г вуглеводів організм отримує 4 ккал енергії. Для прикладу, мозку і м’язів в середньому необхідно 360 ккал в день, а ниркам і серцю —120. 

Що відбувається з цукром в організмі

Після прийому їжі сахароза розщеплюється на дві молекули: глюкозу і фруктозу. 

  • Глюкоза стимулює підшлункову залозу виробляти гормон — інсулін. Він «відкриває» клітини для входження глюкози і бере участь у її метаболізмі для отримання енергії.
  • А ось фруктозу в процесі травлення печінка може перетворювати в глюкозу або жири. А організм буде розпоряджатися ними за потребою: або виділяти в кров для отримання енергії або зберігати у печінці.

Яким буває цукор у раціоні

Цукор добувають із цукрового буряку і тростини. Якщо по-різному очищати, кристалізувати та сушити цукор, можна отримати різні види продукту: від звичайного білого рафінованого цукру до інвертного сиропу. Кількість меляси (патоки), що залишилася або яку додали в процесі, визначає колір, надає карамельний смак і впливає на ступінь вологості. Так на полицях супермаркетів з’являються мусковадо (неочищений тростинний цукор) або демерара (частково очищений тростинний цукор).

Шліфований цукор дуже популярний серед кондитерів. Його кристали так відбивають світло, що в результаті солодкі вироби ніби виблискують.

Користь і шкода цукру в раціоні людини

І хоча природний підсолоджувач містить всього 15 ккал в чайній ложці, у великих кількостях шкода цукру для організму є. Так, надмірне вживання цукру призводить до надлишку глюкози в крові. Надлишок трансформується у ліпідний запас у жировій тканині. Як результат: проблеми із зайвою вагою, порушення гормонального фону або навіть розвиток цукрового діабету II типу.

Цукор для діабетиків:

Людям з діабетом потрібно максимально зменшити використання цукру. Адже їх організм не справляється з метаболізмом глюкози. 

Що робити, якщо ви в зоні ризику

Важливо вчасно запобігти хворобі. Адже при діабеті чутливість клітин до інсуліну знижується. В результаті, глюкоза не потрапляє всередину клітин, не засвоюється і не перетворюється в енергію. Наслідки цукрового діабету II типу дуже серйозні: інсульти, інфаркти, сліпота, ампутація кінцівок.

Чи варто відмовитися від цукру

Якщо вагомої медичної причини відмовитися від цукру немає, можна його лишити в раціоні. Адже ми любимо «цукрові» моменти життя — дні народження з тортиками або День Святого Валентина з шоколадками. Солодке приносить радість і задоволення. Але кількість цукру, яку ви вживаєте, варто контролювати!

Скільки можна вживати цукру

Норма вживання цукру для здорової людини — не більше 25 г цукру на день

Як контролювати цукор

Коли наступного разу підете купувати продукти будьте уважні та обов’язково перевіряйте:

1) загальну кількість вуглеводів;

2) склад продукту;

На етикетці інгредієнти вказуються в порядку зменшення. Тобто, якщо загальна кількість вуглеводів становить 50 г, а на першому місці в списку інгредієнтів — цукор, будьте впевнені — добову норму ви вже виконали. Виробник також може вказати й точну кількість «додаткового» цукру в продукті. У такому випадку звертайте увагу на рекомендований розмір порції та кількість цукру в ній.

Поширити у Facebook