Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Ворог або кращий друг? Науковий погляд на цукор у раціоні

Ласуни не можуть від нього відмовитися, а прихильники здорового способу життя — рекомендують зовсім виключити з раціону. Але чи можна жити без цукру? І як слід ставитися до його присутності в їжі?

Що таке цукор?

Цукор, або сахароза — це вуглевод, який є у кожному фрукті або овочі. Це основний продукт фотосинтезу. І завдяки йому рослини трансформують сонячну енергію у поживні речовини.

Всі вуглеводи, включаючи цукор — невіддільна частина здорового раціону. Це основні джерела енергії для роботи мозку, м’язів і для роботи кожної клітини організму. З 1 г вуглеводів організм отримує 4 ккал енергії. Для прикладу, мозку і м’язам в середньому необхідно 360 ккал в день, а ниркам і серцю — 120.

Що відбувається із цукром в організмі?

Після прийому їжі сахароза розщеплюється на дві молекули: глюкозу і фруктозу

  • Глюкоза стимулює підшлункову залозу виробляти гормон — інсулін.  Він “відкриває” клітини для входження глюкози та бере участь у її метаболізмі для отримання енергії.
  • А ось фруктозу в процесі травлення печінка може перетворювати в глюкозу або жири. А організм буде розпоряджатися ними за потребою: або виділяти в кров для отримання енергії, або зберігати у печінці.

Який буває цукор?

Цукор добувають із цукрового буряку і тростини. Якщо по-різному очищати, кристалізувати та сушити цукор, можна отримати різні види продукту: від звичайного білого рафінованого цукру до інвертного сиропу. Кількість меляси (патоки), що залишилася або яку додали в процесі, визначає колір, надає карамельний смак і впливає на ступінь вологості. Так на полицях супермаркетів з’являються

мусковадо (неочищений тростинний цукор)

або демерара  (частково очищений тростинний цукор).

А ось, наприклад, шліфований цукор дуже популярний серед кондитерів. Його кристали так відбивають світло, що в результаті солодкі вироби ніби виблискують.

Цукор у раціоні

І хоча природний підсолоджувач містить всього 15 ккал у чайній ложці, у великих кількостях він шкідливий. Так, надлишок глюкози в крові трансформується у ліпідний запас у жировій тканині. Як результат: проблеми із зайвою вагою, порушення гормонального фону або навіть розвиток цукрового діабету II типу.

Людям з діабетом потрібно зовсім відмовлятися від цукру. Адже їх організм не справляється з метаболізмом глюкози. 

Що робити, якщо ви в зоні ризику?

Важливо вчасно запобігти хворобі. Адже при діабеті чутливість клітин до інсуліну знижується. В результаті, глюкоза не потрапляє всередину клітин, не засвоюється і не перетворюється в енергію. Наслідки цукрового діабету II типу дуже серйозні: інсульти, інфаркти, сліпота, ампутація кінцівок.

Якщо на те немає вагомих медичних причин, від цукру можна не відмовлятися. Адже ми любимо «цукрові» моменти життя — дні народження з тортиками або День Святого Валентина з шоколадками. Солодке приносить радість і задоволення. Але кількість цукру, яку ви вживаєте, варто контролювати!

Як контролювати цукор?

Здоровій людині лікарі рекомендують вживати не більше 25 г цукру на день. Тому, коли наступного разу підете за покупками у супермаркет будьте уважні та обов’язково перевіряйте:

1) загальну кількість вуглеводів;

2) склад продукту;

На етикетці інгредієнти вказуються у порядку зменшення. Тобто, якщо загальна кількість вуглеводів становить 50 г, а на першому місці в списку інгредієнтів — цукор, будьте впевнені — добову норму ви вже виконали. Виробник також може вказати й точну кількість «додаткового» цукру в продукті. У такому випадку звертайте увагу на рекомендований розмір порції та кількість цукру в ній.

Будьте уважні до свого здоров’я і нехай від цукру у вас ніколи не буде проблем!

Поширити у Facebook