Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Як схуднути при цукровому діабеті? Користь вітамінів та мінералів

Рослини — головне джерело харчування для людини на ранніх етапах розвитку. По-перше, добути їх було значно легше, ніж м’ясо мамонта. А по-друге, можна ще й використати в якості ліків.

Але на цьому користь від рослин зовсім не завершується.

Рослини корисні, адже містять:

1) Незамінні вітаміни та мікроелементи

Овочі, фрукти і ягоди — це джерела вітамінів: А, С, Р, В1, РР, Е та К, які беруть участь у всіх процесах обміну речовин в організмі.

За нестачі вітамінів при цукровому діабеті та в нормі порушується синтез білків, ферментів та гормонів. А коли їх удосталь — захисні функції організму підвищуються та зберігається працездатність і здоров’я. Тому вітаміни для діабетиків дуже важливі.

Чим багатший раціон зеленню, овочами та фруктами, тим більше шансів на успішне лікування багатьох захворювань та підтримку імунної системи, яка чинить опір хворобам та вірусам.

2) Клітковину

А клітковина необхідна для ефективної роботи шлунково-кишкового тракту та нормалізації діяльності корисних мікроорганізмів кишківника.

До багатих клітковиною продуктів належать:

  • страви з усіх видів капусти;
  • овочеві салати;
  • зелений горошок;
  • квасоля;
  • різноманітні соління (огірки, помідори, солодкий перець, квашена капуста тощо).

Як схуднути при діабеті за допомогою вітамінів для схуднення

Зовсім не складно. І це не жарти. Просто іноді «вітамінами для схуднення» можуть називати органічні сполуки, які активують метаболізм. А це сприяє скиданню зайвих кілограмів.

Ці речовини покращують функції гіпофіза, гіпоталамуса, печінки, щитоподібної залози. Результат: обмін речовин нормалізується і схуднути при цукровому діабеті стає легше.

Які це вітаміни

1) Вітаміни групи В

Вони потрібні для покращення пам’яті, збереження гостроти зору, засвоєння білка, обміну жирів, нормальної роботи сальних залоз, процесів росту та дозрівання.

До них належать:

  • В2, В5, В9 — відновлюють обмінні процеси в організмі;
  • В3, В7 — нормалізують рівень цукру в крові;
  • В1, В6, В12 — підтримують енергетичний баланс і тонус організму, нормалізують роботу нервової системи.

Вітаміни В містяться в злаках, бобових, помідорах, моркві, капусті та інших овочах (також квашених). А серед тваринних продуктів найбагатші вітаміном В м’ясо та печінка.

2)   Вітамін А

Має антиоксидантну дію, забезпечує нормальне функціонування травної системи, дихальних і сечовивідних шляхів. Міститься в цибулі, моркві, капусті, картоплі, огірках, червоному солодкому перцю, петрушці, щавлю, шпинаті, абрикосах.

3)   Вітамін С (аскорбінова кислота)

Він підвищує опірність організму хворобам, стимулює роботу ендокринних залоз (особливо надниркових залоз). А також покращує функцію печінки — головного органу детоксикації.

Аскорбінової кислоти багато в лимонах, смородині, яблуках, полуницях, капусті, буряку, шпинаті, моркві та цибулі.

Лайфхак: щоб зберегти максимальну кількість вітаміну, вживайте продукти в сирому вигляді або в салаті. За високої температури, контакту з міддю та залізом під час відварювання вітамін С втрачає до 70 % біологічної активності. Ось чому рекомендують готувати овочі та фрукти в пароварці. До того ж страви, приготовані на пару, не містять жиру та підійдуть у раціон для дієти при цукровому діабеті.

4)   Вітамін Е

Він забезпечує профілактику атеросклерозу, нормалізує обмінні процеси, сповільнює старіння тканин організму, підтримує імунну систему. Значна кількість вітаміну Е міститься в рослинних оліях, шпинаті, горіхах, спаржі, рибі та морепродуктах.

Навіщо мікроелементи та мінерали при діабеті

У життєдіяльності організму біологічну роль відіграють 32 мінеральних елементи. Серед них головними помічниками в схудненні при діабеті є хром і цинк.

  • Хром

Незамінний елемент, який діє на інсулін. Адже впливає на обмін вуглеводів, ліпідів і жирів. А ще саме хром винен у тому, що вам хочеться солоденького!

Адже вчені довели: під час зниження його вмісту в організмі збільшується бажання їсти солодке. Додатковий прийом хрому знижує потяг до солодкого, тим самим допомагає дотримуватися дієти й не «зриватися» на солодощі.

Рекомендована доза на добу 50-200 мкг. А знайти його можна в морській рибі та морепродуктах, печінці, буряку та перловій крупі. Ось чому вони вважаються корисними продуктами для діабетиків.

  • Цинк

У разі цукрового діабету, захворюваннях шлунково-кишкового тракту та алкоголізму визначають підвищене виведення цинку з сечею.

Він є в складі понад 100 ферментів, білків і гормонів. А також позитивно впливає на вуглеводний обмін. Цинк необхідний для нормальної роботи гіпофізу, підшлункової, а також передміхурової залоз.

А знайти його можна в горіхах та насінні, бобових та зернових продуктах. 

Поширити у Facebook