Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Як схуднути при цукровому діабеті? Користь вітамінів та мінералів

Рослини — головне джерело харчування для людини на ранніх етапах розвитку. По-перше, добути їх було значно легше, ніж м’ясо мамонта. А по-друге, можна ще й використати в якості ліків.

Але на цьому користь від рослин зовсім не завершується.

Рослини корисні, адже містять:

1) Незамінні вітаміни та мікроелементи

Овочі, фрукти і ягоди — це джерела вітамінів: А, С, Р, В1, РР, Е та К, які беруть участь у всіх процесах обміну речовин в організмі.

За нестачі вітамінів при цукровому діабеті та в нормі порушується синтез білків, ферментів та гормонів. А коли їх удосталь — захисні функції організму підвищуються та зберігається працездатність і здоров’я. Тому вітаміни для діабетиків дуже важливі.

І запам’ятайте: чим багатший раціон зеленню, овочами та фруктами, тим більше шансів на успішне лікування багатьох захворювань та підтримку імунної системи, яка чинить опір хворобам та вірусам.

2) Клітковину

А клітковина необхідна для ефективної роботи шлунково-кишкового тракту та нормалізації діяльності корисних мікроорганізмів кишечника.

До багатих клітковиною продуктів належать:

  • страви з усіх видів капусти;
  • овочеві салати;
  • зелений горошок;
  • квасоля;
  • різноманітні соління (огірки, помідори, солодкий перець, квашена капуста тощо).

Як схуднути при діабеті за допомогою вітамінів для схуднення?

Зовсім не складно. І це не жарти. Просто іноді «вітамінами для схуднення» можуть називати органічні сполуки, які активують метаболізм. А це сприяє скиданню зайвих кілограмів.

Ці речовини покращують функції гіпофіза, гіпоталамуса, печінки, щитоподібної залози. Результат: обмін речовин нормалізується і схуднути при цукровому діабеті стає легше.

Які це вітаміни?

1) Вітаміни групи В

Вони потрібні для покращення пам’яті, збереження гостроти зору, засвоєння білка, обміну жирів, нормальної роботи сальних залоз, процесів росту та дозрівання.

До них належать:

  • В2, В5, В9 — відновлюють обмінні процеси в організмі;
  • В3, В7 — нормалізують рівень цукру в крові;
  • В1, В6, В12 — підтримують енергетичний баланс і тонус організму, нормалізують роботу нервової системи.

Вітаміни В містяться в злаках, бобових, помідорах, моркві, капусті та інших овочах (також квашених). А серед тваринних продуктів найбагатші вітаміном В м’ясо та печінка.

2)   Вітамін А

Має антиоксидантну дію, забезпечує нормальне функціонування травної системи, дихальних і сечовивідних шляхів. Міститься в цибулі, моркві, капусті, картоплі, огірках, червоному солодкому перцю, петрушці, щавлю, шпинаті, абрикосах.

3)   Вітамін С (аскорбінова кислота)

Він підвищує опірність організму хворобам, стимулює роботу ендокринних залоз (особливо надниркових залоз). А також покращує функцію печінки — головного органу детоксикації.

Аскорбінової кислоти багато в лимонах, смородині, яблуках, полуницях, капусті, буряку, шпинаті, моркві та цибулі.

Лайфхак: щоб зберегти максимальну кількість вітаміну, вживайте продукти в сирому вигляді або в салаті. За високої температури, контакту з міддю та залізом під час відварювання вітамін С втрачає до 70 % біологічної активності. Ось чому рекомендують готувати овочі та фрукти в пароварці. До того ж страви, приготовані на пару, не містять жиру та підійдуть у раціон для дієти при цукровому діабеті.

4)   Вітамін Е

Він забезпечує профілактику атеросклерозу, нормалізує обмінні процеси, сповільнює старіння тканин організму, підтримує імунну систему. Значна кількість вітаміну Е міститься в рослинних оліях, шпинаті, горіхах, спаржі, рибі та морепродуктах.

А мікроелементи та мінерали при діабеті навіщо?

У життєдіяльності організму біологічну роль відіграють 32 мінеральних елементи. Серед них головними помічниками в схудненні при діабеті є хром і цинк.

  • Хром

Незамінний елемент, який діє на інсулін. Адже впливає на обмін вуглеводів, ліпідів і жирів. А ще саме хром винен у тому, що вам хочеться солоденького!

Адже вчені довели: під час зниження його вмісту в організмі збільшується бажання їсти солодке. Додатковий прийом хрому знижує потяг до солодкого, тим самим допомагає дотримуватися дієти й не «зриватися» на солодощі.

Рекомендована доза на добу 50-200 мкг. А знайти його можна в морській рибі та морепродуктах, печінці, буряку та перловій крупі. Ось чому вони вважаються корисними продуктами для діабетиків.

  • Цинк

У разі цукрового діабету, захворюваннях шлунково-кишкового тракту та алкоголізму визначають підвищене виведення цинку з сечею.

Він є в складі понад 100 ферментів, білків і гормонів. А також позитивно впливає на вуглеводний обмін. Цинк необхідний для нормальної роботи гіпофізу, підшлункової, а також передміхурової залоз.

А знайти його можна в горіхах та насінні, бобових та зернових продуктах. 

Тож, смакуйте, дотримуючись корисної дієти для діабетиків!

Поширити у Facebook