Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Солодкий, яскравий. А чи корисний буряк при діабеті?

Правильне збалансоване харчування — основа лікування цукрового діабету другого  типу. Баланс у їжі неможливий без достатнього вживання клітковини. Американська діабетична асоціація рекомендує вживати щонайменше 14 г харчових волокон на кожні 1000 калорій їжі. Для дорослої людини це приблизно 35‒40 г на день.

Основне джерело клітковини — овочі. Й один із популярних осінніх варіантів — буряк. Солодкий коренеплід викликає багато дискусій. Чи можна їсти буряк при діабеті? Якщо можна, то скільки та в якому вигляді? З’ясуймо.

Буряк — овоч із середньо-високим глікемічним індексом, тому може різко підвищувати рівень цукру в крові. Через це діабетикам варто обмежувати його вживання.

Але на глікемічний індекс (ГІ) впливає не тільки вміст вуглеводів у продукті, а й спосіб приготування. Так, ГІ сирого коренеплоду менше ніж 20, тому він не становить загрози для рівня цукру. А от варений буряк при діабеті може спричинити проблеми, адже його ГІ аж 70. 

Та це не означає, що про борщ треба забути, як про тістечка й цукерки.

Адже користь буряка при діабеті чимала! У ньому є:

  • бетаїн;
  • бета-каротин;
  • вітаміни А та Е.

Вони потрібні для нормального метаболізму, забезпечують здоров’я очей і допомагають організму боротися із несприятливими чинниками середовища.

  • калій;
  • магній;
  • селен;
  • цинк;
  • вітаміни групи В.

Ці речовини корисні для роботи серця, щитоподібної залози та нервової системи.

А ще буряк — рекордсмен за вмістом клітковини. Вона корисна не тільки для шлунку і кишківника, а й для печінки та підшлункової залози. Волокна сповільнюють всмоктування вуглеводів у кров. Тому людям не потрібно боятися їсти червоний буряк при діабеті.

Варто лише дотримуватися певних правил:

1. Не вживати понад 100‒150 г буряка на добу.

2. Намагатися їсти овоч у першій половині дня.

3. Надавати перевагу сирому коренеплоду. Варений та печений буряк при цукровому діабеті краще обмежити.

4. Не додавати до страв із буряком крохмалистих продуктів: рису, кукурудзи, картоплі. Тому борщ та вінегрет — без бульби.

Протипоказання до вживання буряку

Буряк при цукровому діабеті другого типу може бути небезпечний для людей із нестабільним рівнем глюкози. Адже страви з коренеплодом можуть несподівано різко підвищити рівень цукру в крові.

Також максимально обмежити буряк варто хворим зі слабкими нирками. Високий вміст калію може перевантажити й без того нездорові органи виділення. Буряк при цукровому діабеті першого типу теж варто вживати з обмеженнями. Це ж стосується і хворих на діабет із нирковою недостатністю.

Буряк при цукровому діабеті не має бути під забороною. Так, цей овоч солодкий. Але це не означає, що від нього потрібно повністю відмовитися. Важливо дотримуватися правил вживання овочу, тоді це не тільки не нашкодить, а й дасть багато користі.

Перед тим як готувати собі буряк, проконсультуйтеся зі своїм ендокринологом, який знає особливості вашого організму й оцінить стан компенсації діабету.

Поширити у Facebook