Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Принципи харчування та небажані продукти при діабеті

Сьогодні ми дізнаємося про дієту при цукровому діабеті 1-го і 2-го типу. Звернемо увагу на те, що не можна їсти при діабеті та на те, що можна і потрібно їсти при цукровому діабеті, щоб бути здоровим.

Харчування

4 принципи лікувального харчування.

  1. Дотримання режиму харчування.
    Приймання їжі — кожні 3-4 години. При такому режимі, організм звикає під час виробляти потрібні для перетравлення ферменти.
  2. Індивідуальний підхід.
    Лікувати хворого, а не хворобу в цілому! Враховувати особливості обміну речовин конкретного пацієнта — це сприятиме ефективному лікуванню. І під час вибору дієти при цукровому діабеті.
  3. Правильний спосіб приготування.
    Термічна обробка вкрай важлива. Варити, готувати на пару — кращий вибір!
  4. Різноманітність меню.
    Більше різних продуктів — більше потрібних і корисних мікроелементів для організму.

Офіційною в лікуванні людей з надмірною масою тіла є дієта по Певзнером. Ця дієта також використовується в лікуванні при цукровому діабеті 2 типу людей, що мають зайву вагу. Вона також враховує глікемічний індекс. Про склад продуктів цієї дієти поговоримо трохи нижче.

На думку більшості вчених, краще рішення — дієта, яку лікар-дієтолог розробив індивідуально для пацієнта, або дотримання принципів здорового харчування, вже давно відомих населенню. Саме на них орієнтуються спортсмени, актори, перші леді, президенти, та й взагалі все люди, що піклуються про своє здоров’я.

Але як вибрати найбільш корисні продукти при цукровому діабеті? Як правильно скласти меню при цукровому діабеті?

Харчування при цукровому діабеті 1 типу.

Для людей з ЦД 1 типу, які повинні щодня колоти інсулін перед їжею і протягом дня, харчування при цукровому діабеті потрібно складати з урахуванням глікемічного індексу продуктів і так званих хлібних одиниць. Хлібні одиниці використовують, щоб було простіше розрахувати необхідну дозу інсуліну. 1 Од інсуліну утилізує 12 г вуглеводів. Це кількість і вважається хлібною одиницею. Вона міститься в шматочку житнього хліба вагою 25 г або білого хліба 20 г, яблуці середнього розміру, однієї картоплині, двох чайних ложках цукру.

На відміну від дієти при діабеті 2 типу, в разі ЦД 1 типу існує золоте правило — дотримання «лібералізованої дієти». Необхідно розраховувати хлібні одиниці в залежності від кількості вуглеводів, а на підставі цього показника — дозу інсуліну; виключити з повсякденного раціону солодощі та солодкі фрукти (в тому числі продукти на фруктозі «для діабетиків»); не рекомендується вживати більш як 7 хлібних одиниць за 1 приймання їжі, оскільки це тягне за собою введення високих доз інсуліну і збільшує ризик гіпоглікемії.

Інсулін розраховують тільки на вуглеводи. Якщо в їжі присутні білки, то на них інсулін хворий не вважає.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Зверніть увагу на звичні продукти!

Білкові продукти — м’ясо, риба, яйця, ковбаса, сир — є взаємозамінними. Наприклад, одне яйце = 30 г твердого сиру. Заміну жирів здійснюють з урахуванням змісту насичених і поліненасичених жирних кислот: 80 г вершків 10% = 35 г сметани жирністю 25%. Замінюючи вуглеводи, слід брати до уваги хлібні одиниці та глікемічний індекс.

! Ступінь підвищення рівня глюкози після вживання вуглеводів з одним і тим же змістом хлібних одиниць буде відрізнятися в залежності від глікемічного індексу.

Глікемічний індекс (ГІ) — рівень підвищення цукру крові в процентному співвідношенні до подібного підйому після вживання стандартної вуглеводного навантаження. Чим більше в продукті простих вуглеводів і менше харчових волокон (клітковини), тим глікемічний індекс вище. У порівнянні з цим показником для білого хліба виділяють продукти з високим, середнім і низьким глікемічним індексом. Їжа з низьким глікемічним індексом повільніше і триваліше підвищує рівень глюкози в крові, ніж їжа з високим показником. Чим легше розчиняється продукт (тане на язиці) і чим він солодший, тим вище глікемічний індекс.

! На ГІ впливає консистенція їжі, термічна обробка, вміст жиру і клітковини. Наприклад, у картопляного пюре він удвічі вище, ніж у картоплі «в мундирі». Тобто, підібравши правильну кулінарну обробку, охолодивши або висушивши продукт, можна зробити його більш корисним у виборі дієти для хворого на цукровий діабет 2 або 1 типу.

Харчові продукти при діабеті 1 типу.

Крім введення інсуліну, головне правило для харчування при цукровому діабеті 1 типу — дієта з низьким глікемічним індексом. Необхідно замінити продукти з високим ГІ на такі з низьким. Це виключає різкі зміни рівня цукру в крові.

І не забувайте підраховувати вуглеводи, які споживаєте!

Харчові продукти при діабеті 2 типу.

Основа харчування при діабеті 2 типу — складні вуглеводи з низьким ГІ (їх в раціоні до 50-60%). Рекомендується знижувати споживання калорійних продуктів і вчасно проводити вимірювання рівня глюкози в крові.

Вибирайте цукрозамінники. І відмовтеся від сухофруктів: родзинок, фініків, інжиру. При діабеті 2 типу, у виборі дієти для діабетика вони не кращий варіант. Це джерело зайвого цукру.

Продукти

Рекомендовані до регулярного вживання 

Рекомендовані до помірного вживання  Нерекомендовані

Приправи

Перець, трави, гірчиця, спеції

Салатні приправи з низьким вмістом жирів

Кетчуп, майонез, соуси гострі, жирні та солоні. Надлишкове вживання солі

Супи

Уха, овочевий суп, пісний борщ

Борщ на бульйоні

Жирні супи

Молочні продукти

Молоко, кисломолочні продукти: кефір, сметана (15-20% жирності), творог (до 4% жирності), тверді сири з низьким вмістом жиру (до 17%)

Йогурт с низьким вмістом жиру, 2 яйця в тиждень, сири (до 30% жирності)

Сливки, жирні сири, згущене молоко, жирний йогурт, солодкі сирки

Риба

Будь-які сорти білої та нежирної риби (відвареної, запеченої з овочами)

Риба, смажена на рослинній олії, в клярі, ікра, консерви в олії 

Риба, смажена на тваринній олії, копчена. 

Морепродукти

Мідії, омари, устриці

Креветки, кальмари

Блюда з морепродуктів під гострим соусами

М’ясо

Індичка, курка (без шкірки), телятина, дичина

Пісна яловичина, шинка, теляча або куряча ковбаса. Печінка та свіже сало (не частіше, аніж двічі на тиждень)

Качка, пироги з м’ясом, паштет, ковбаса, сосиски, жирне м’ясо, шкіра домашніх птахів

Жири

Вершкове масло в кашу, оливкове, виноградне масло в салат

Поліненасичені олії: оливкове, кукурудзяне, соняшникова

Масло вершкове у великій кількості, смажене свиняче сало,  жир

Десерти

Фруктовий салат

Желе, приготоване на нежирному молоці; вершкове морозиво (не частіше, аніж двічі на тиждень)

Морозиво «діабетичне», пудинг, варення. «Діабетичні» цукерки, солодощі на фруктозі, цукрозамінники

Випічка

Печиво галетне, типу “Марія”, «Зоологічне», сухарики

Сирники, оладки на борошні грубого помолу

Тістечка, пироги, бісквіти. Кондитерські вироби, приготовані на ненасичених маргаринах, цукрозамінниках

Солодощі

Чорний шоколад (25-30 г)

Марципан, східні солодощі, халва, нуга/p>

Молочний шоколад, ірис, карамель, помадка

Горіхи

Волоські (2-3 шт. в день)

Фундук, арахіс, мигдаль, фісташки

Кокос, солоні горіхи, насіння

Напої

Чай, мінеральна вода, морс, соки фреш (без цукру)

Кавові напої, соки з пакетів, компот із сухофруктів

Солодка газованка, шоколадні напої

Які продукти не можна їсти при цукровому діабеті?

Складаючи дієту при діабеті зверніть увагу навіть на, здавалося б, зовсім здорову їжу. Існують продукти, що містять вуглеводи, які потрібно підраховувати (підвищують глюкозу в крові):

  1. Зернові (хлібобулочні вироби, крохмаль, крупи, макаронні вироби);
  2. Деякі овочі (картопля; картопляні блюда, такі як картопляне пюре, смажена і відварна картопля, чіпси; кукурудза, морква і буряк у великій кількості);
  3. Молоко і жирні кисломолочні продукти (йогурт, кефір, кисле молоко, ряжанка, вершки);
  4. Продукти, що містять цукор (цукор-рафінад, цукровий пісок, мед, солодощі);
  5. Фрукти, ягоди.

Ці продукти з різною швидкістю підвищують вміст глюкози в крові. Дуже швидко це роблять цукор в різних формах, цукровмісні напої, особливо солодка газована вода; швидко — вироби з пшеничного борошна, без додавання білка і жиру (булки, сухарі, кукурудзяні пластівці, тости). Помірно рівень глюкози в крові зростає, коли хворий приймає комбіновані (вуглеводи, білки, жири) продукти, картопля-рагу, деякі інші овочі, м’ясо з соусом, десерт (по типу пудингу), бутерброд з сиром чи ковбасою, морозиво з вершками. Повільно збільшують вміст глюкози в крові продукти, багаті клітковиною (овочі) і / або жирами. Це хліб грубого помелу з маслом, салати, мюслі.

Зверніть увагу на те, що абсолютно не можна їсти при діабеті!

У харчування при цукровому діабеті 1 і 2 типів рекомендується виключити з повсякденного раціону алкоголь, майонез і кетчуп, «діабетичні продукти» на фруктозі, сухофрукти (родзинки, інжир, курагу та ін.), Солодкі фрукти (виноград, кавун, банан, хурму, клементин і ін.), солодкі води та фруктові соки.

Фрукти — легкі вуглеводи, тому при ЦД дозволяється лише 200-300 грамів на добу: яблуко, ківі, грейпфрут, гранат, свіжі сезонні ягоди (полуниця, малина, чорниця, аґрус об’ємом 1 пластиковий стакан, 150 грамів на добу).

Овочі містять клітковину і мають досить низький глікемічний індекс. Тому дозволяється з’їсти 500-600 грамів на добу сирих овочів (у вигляді салатів або рагу, перших страв).

Хворі на діабет повинні дотримуватися дієти кожен день. Пікнік на «травневі» або Новий рік — не виняток! Раціональне харчування при діабеті має стати корисною звичкою, способом життя.

Поширити у Facebook