Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Молочні продукти при діабеті: користь та шкода

Ви вже багато знаєте про корисні продукти для діабетика: м’ясо, риба, крупи, фрукти та овочі. Але є ще дещо дуже важливе. Мова про молочні продукти! Як вони впливають на рівень цукру в крові та чи потрібно себе обмежувати у молочних продуктах? Цікаво? Тоді читайте!

Невже варто сказати «ні» молочним продуктам?

Раніше вважалося, що молочні продукти не впливають на цукор і не впливають на вагу. Деякі розумники навіть описували спеціальні молочні дієти для зниження ваги. Але користі від них було мало. Така думка з’явилася не просто так. Адже відомо, що молочні продукти мають низький глікемічний індекс. А отже, вони не мають швидко підвищувати цукор.

Але все не так просто.

Експериментально науковці довели, що при вживанні молочних продуктів відбувається виділення дуже великої кількості інсуліну (гормону підшлункової залози). Це називається «велика інсулінова реакція» або «високий інсуліновий індекс».

З чим це пов’язано?

А з тим, що в складі молочних продуктів міститься лактоза. А лактозу ще іноді називають «молочним цукром». Саме вона і впливає на рівень цукру в крові. І ось яким чином. Молекула лактози складається з 2 цукрів: глюкози та галактози. І в процесі ферментації та перетравлення галактоза розпадається на знайомий нам цукор — глюкозу. А отже, при вживанні молочних продуктів, а особливо молока, ви отримуєте достатньо велику кількість цукрів із лактози.

В результаті маємо: підвищений цукор, а разом з ним — збільшену кількість жирової тканини в організмі.

Тому запам’ятайте: кисломолочні продукти та молоко не можна вважати дієтичними продуктами або продуктами, що сприяють схудненню. Краще максимально обмежити кількість молока в раціоні. А кількість кисломолочних тримайте в межах добової норми – до 100-150 г нежирного сиру, 1 стакан кефіру або йогурту.

А коли їх варто вживати?

Краще вживати кисломолочні продукти серед доби, або перед фізичним навантаженням. В такому випадку інсулін не буде прагнути виконувати свою функцію по накопиченню жирової маси, а всю глюкозу перетворить на енергію для працюючих м’язів.

А ось вживання кисломолочних продуктів перед сном – погана ідея. Це впливатиме на рівень цукру зранку.

Рослинне молоко: краще чи ні?

Так, це краще, ніж звичайне молоко. І причина проста: в рослинному молоці немає лактози. А деяких гурманів підкупає ще і різноманітність вибору рослинного молока: гречане, вівсяне, кокосове, мигдальне, рисове та інші.

Але будьте обережні!

Часто в складі цього молока є звичайний цукор. І на це обов’язково треба звертати увагу діабетикам! А також, в складі рослинного молока присутні і звичайні вуглеводи, які також можуть впливати на рівень цукру в крові.

Тому будьте уважні з молочними продуктами і намагайтесь обмежувати кількість спожитого молока в раціоні. Пам’ятайте: все гарно в міру!

Поширити у Facebook