Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Картопля при цукровому діабеті: за і проти

Перший крок для покращення життя людям з діабетом 2 типу — це правильна дієта. Адже тільки на тлі здорового харчування при цукровому діабеті лікування може бути ефективним. І зазвичай перші запитання про харчування від пацієнтів із діабетом стосуються картоплі. Та й не дивно! Адже цей продукт міститься в кожній другій страві української кухні. Та чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті? А якщо так, то в якій кількості?

Чим корисна картопля при діабеті

  1. Вона містить багато вітамінів та мікроелементів. Серед них вітаміни групи В, цинк, калій, фосфор та мідь. Усі важливі та необхідні для нормального функціонування нервової системи та організму в цілому.
  2. Картопля належить до групи повільних, або складних вуглеводів. Це означає, що такий продукт буде не дуже стрімко піднімати цукор. А тому при ретельному контролі цукру не має нашкодити.

Тому на запитання «чи можна при цукровому діабеті картоплю», відповідь так. Але є ряд обмежень.

На що варто звернути увагу людям з діабетом

Є три важливі параметри:

  • спосіб приготування;
  • кількість вживаної картоплі;
  • час доби, коли її вживають.

Серед рецептів та страв із картоплі не всі однаково корисні та дозволені людям з цукровим діабетом. Адже від методу приготування інгредієнтів залежить їхній глікемічний індекс — табличне значення продукту з вуглеводів, що показує швидкість його всмоктування. І чим ГІ нижче, тим продукт більш корисний для діабетика.

Глікемічний індекс картоплі змінюється від методу приготування та консистенції продукту. Тому цей індекс потрібно обов’язково враховувати під час складання меню людині з діабетом.

Найкорисніші методи приготування при діабеті:

  • варіння;
  • приготування на пару;
  • запікання.

Адже вони не сильно підвищують ГІ. Тому під час вибору рецептів із картоплі для діабетиків звертайте увагу на метод обробки продукту.

У якому вигляді можна їсти картоплю при цукровому діабеті

Аби картопля зберігала багато вітамінів та мікроелементів, не варто вимочувати картоплю для діабетиків. Її бажано варити чи запікати в мундирі. Адже саме в шкірці містяться потрібні мікроелементи. А порівняно тверда консистенція сприятиме повільному всмоктуванню.

У якому вигляді картопля НЕ корисна при діабеті

Найвищий ГІ та найбільшу кількість калорій серед страв із картоплі для діабетиків має картопляне пюре. Від цієї страви людині з діабетом варто відмовитися повністю. Адже шкоди від неї буде більше, ніж користі.

Скільки картоплі можна їсти людині з діабетом

За один прийом їжі ви можете з’їсти не більше 150 г картоплі. Це приблизно дві середніх картоплини. Спеціалісти порахували, що саме така кількість не підвищить цукор вище за норму. Адже тримати безпечний рівень цукру — головна мета для пацієнта з діабетом.

Однак це індивідуально. Адже залежить від рівня глюкози до прийому їжі, інших компонентів страви, стану підшлункової залози та стадії діабету. Тому, аби перевірити, яка кількість вживаної картоплі безпечна для вас, — визначте рівень цукру до та через 2 години після прийому їжі.

Коли краще вживати картоплю

Контроль маси тіла — ще один крок лікування цукрового діабету другого типу. А регулярне вживання страв із картоплі — шлях лише до підвищення маси тіла.

Тому, якщо ви прагнете тримати себе у формі, обмежте вживання картоплі до одного разу на два тижні. Та лише в першій половині дня.

Вживати картоплю при цукровому діабеті можна. Але, щоби не нашкодити своєму здоров’ю, контролюйте її кількість, метод приготування та час вживання.

Поширити у Facebook