Вже майже готово!
© 2018 · сайт корпорації Arterium

Принципи харчування та небажані продукти при діабеті

Дотримання дієтотерапії є одним із найнадійніших способів без медикаментів контролювати рівень глюкози в крові й нормалізувати вагу, знизити ймовірність ускладнень. Якщо ж хворий на діабет харчується неправильно, жодні чудодійні ліки йому не допоможуть.

Офіційною в лікуванні людей з надлишком маси тіла є дієта за Певзнером. Ця дієта також застосовутся в лікування людей із ЦД 2-го типу з надлишковою вагою, також враховується глікемічний індекс. Про склад продуктів цієї дієти поговоримо трошки нижче.

На думку більшості вчених, найкраще рішення — та дієта, яку лікар-дієтолог розробив індивідуально для пацієнта, або дотримання принципів здорового харчування, що вже давно відомі населенню. Саме на них орієнтуються спортсмени, актори, перші леді, президенти, та й взагалі усі люди, які стежать за своїм здоров’ям.

Для осіб із ЦД 1-го типу, що мають щоденно колоти інсулін перед їжею та протягом дня, складати меню потрібно з урахуванням глікемічного індексу продуктів і так званих хлібних одиниць. Хлібні одиниці використовують, щоб було простіше розрахувати необхідну дозу інсуліну. 1 Од інсуліну утилізує 12 г вуглеводів. Ця кількість і вважається хлібною одиницею. Вона міститься у шматочку житнього хліба вагою 25 г або білого хліба 20 г, яблуку середнього розміру, одній картоплині, двох чайних ложках цукру.

За умов ЦД 1-го типу існує золоте правило-дотримання «лібералізованої дієти». Необхідно розраховувати хлібні одиниці у вуглеводах та залежно від іх кількості – дозу інсуліну; вилучити з повсякденного раціону солодкі продукти та солодкі фрукти (в тому числі, продукти на фруктозі «для діабетиків»); не рекомендовано вживати більше 7 хлібних одиниць за 1 прийом їжі, адже це веде за собою введення великих доз інсуліну та підвищує ризик гіпоглікемії.

Інсулін розраховують тільки на вуглеводи, якщо в їжі присутні білки, то на них інсулін хворий не рахує.

Білкові продукти — м’ясо, риба, яйця, ковбаса, сир — є взаємозамінними. Наприклад, одне яйце = 30 г твердого сиру. Заміну жирів здійснюють з урахуванням вмісту насичених і поліненасичених жирних кислот: 80 г вершків 10% = 35 г сметани жирністю 25%. Замінюючи вуглеводи, слід брати до уваги і хлібні одиниці, і глікемічний індекс.

! Ступінь підвищення глюкози після вживанням вуглеводів із одним і тим же вмістом хлібних одиниць буде різним залежно від глікемічного індексу.

Глікемічний індекс – рівень підвищення цукру крові у процентному співвідношенні до схожого прийому після вживання стандартного вуглеводного навантаження. Він буде тим вищим, чим більше в продукті простих вуглеводів і менше харчових волокон (клітковини). Порівняно з цим показником для білого хліба виділяють продукти з високим, середнім і низьким глікемічним індексом. Їжа з низьким глікемічним індексом повільніше й триваліше підвищує рівень глюкози в крові, ніж їжа з високим показником. Чим легше розчиняється продукт (тане на язику) і чим він солодший, тим вищий глікемічниий індекс.

! На глікемічний індекс впливає консистенція їжі, термічна обробка, вміст жиру й клітковини. Наприклад, у картопляному пюре він вдвічі вищий, ніж у картоплі «в мундирі». Тобто, обравши правильну кулінарну обробку, охолодивши або висушивши продукт, можна зробити його більш корисним для хворого на діабет.

Продукти із вмістом вуглеводів, які потрібно підраховувати (підвищують глюкозу в крові):

  1. 1зернові (хлібобулочні вироби, крохмаль, крупи, макаронні вироби);
  2. 2деякі овочі (картопля; картопляні вироби, такі як картопляне пюре, смажена й варена картопля, чіпси; кукурудза, морква й буряк у великій кількості);
  3. 3молоко та жирні кисломолочні продукти (йогурт, кефір, кисле молоко, ряжанка, вершки);
  4. 4продукти, що містять цукор (цукор-рафінад, цукровий пісок, мед, солодощі);
  5. 5фрукти, ягоди.

Ці продукти з різною швидкістю підвищують вміст глюкози у крові. Дуже швидко це роблять такі: цукор у різних формах, цукровмісні напої, особливо солодкі газовані; швидко — вироби з пшеничного борошна, без домішок білка й жиру (булки, сухарі, кукурудзяні пластівці, тости). Помірно рівень глюкози у крові зростає, коли хворий вживає комбіновані (вуглеводи, білки, жири) продукти, картоплю-рагу, деякі інші овочі, м’ясо із соусом, десерт (на кшталт пудингу), бутерброд із сиром або ковбасою, морозиво з вершками. Повільно збільшують вміст глюкози в крові продукти, що багаті на клітковину (овочі) та/або жири. Це хліб грубого помелу з маслом, салати, мюслі.

Продукти

Рекомендовані до регулярного споживання

Рекомендовані до помірного споживання

Небажані

Приправи

Перець, трави, гірчиця, спеції

Салатні приправи з низьким вмістом жирів

Кетчуп, майонез, соуси гострі, жирні й солоні. Надмірне вживання солі

Супи

Юшка, овочевий суп, борщ пісний

Борщ на бульйоні

Жирні супи

Молочні продукти

Молоко, кисломолочні продукти: кефір, сметана (15-20% жирності), сир (до 4% жирності), тверді сири з низьким умістом жиру (до 17%)

Йогурт із низьким вмістом жиру, 2 яйця на тиждень, сири (до 30% жирності)

Вершки, жирні сири, згущене молоко, жирний йогурт, солодкі сирки

Риба

Будь-які сорти білої та нежирної риби (відвареної, запеченої з овочами)

Риба, смажена на рослинній олії, у клярі; ікра, консерви в олії

Риба жирна, смажена на тваринному жирі, копчена

Морепродукти

Мідії, устриці, омари

Креветки, кальмари

Блюда з морепродуктів під гострими соусами

М’ясо

Індичка, курка (без шкіри!), телятина, дичина

Пісна яловичина, шинка, теляча або куряча ковбаса. Печінка й свіже сало (не частіше, ніж двічі на місяць)

Качка, гуска, пироги з м’ясом, паштет, ковбаси, сосиски, жирне м’ясо, шкіра домашньої птиці

Жири

Вершкове масло в кашу, оливкова, виноградна олія в салат

Поліненасичені олії: оливкова, кукурудзяна, соняшникова

Масло вершкове у великій кількості, смажене свиняче сало, жир, нутряне сало

Десерти

Фруктовий салат

Желе, приготоване на нежирному молоці; вершкове морозиво (не частіше, ніж двічі на тиждень)

Морозиво «діабетичне», пудинг, варення. «Діабетичні» цукерки, солодощі на фруктозі, цукрозамінники

Випічка

Печиво галетне, типу «Марія», «Зоологічне», сухарі

Сирники, оладки на борошні грубого помелу

Тістечка, пироги, бісквіти. Кондитерські вироби, приготовані на ненасичених маргаринах, цукрозамінниках

Солодощі

Чорний шоколад (25-30 г)

Марципан, східні солодощі, халва, нуга

Молочний шоколад, ірис, карамель, помадка

Горіхи

Волоські (2-3 шт. у день)

Фундук, арахіс, мигдаль, фісташки

Кокос, солоні горіхи, насіння

Напої

Чай, мінеральна вода, морс, соки фреш (без цукру)

Кавові напої, соки з пакетів, компот із сухофруктів

Солодкі газовані напої. Шоколадні напої

При ЦД 1-го та 2-го типів рекомендовано вилучити з повсякденного раціону : алкоголь, майонез та кетчуп, «діабетичні продукти» на фруктозі, сухофрукти (ізюм, інжир, курага та інш.), солодкі фрукти: виноград, кавун, банан, хурма, клементин та інші, солодкі води та фруктові соки.

Фрукти – легкі вуглеводи, тому при ЦД дозволяється усього 200-300 грамів на добу: яблуко, ківі, грейпфрут, гранат, свіжі сезонні ягоди (полуниця, малина, чорниця, аґрус об’ємом 1 пластиковий стакан, 150 грамів на добу).

Овочі – містять клітковину та мають досить низький глікемічний індекс. Тому дозволяється з’їсти 500-600 грамів на добу сирих овочів (у вигляді салатів або рагу, перших страв).

 

Хворі на діабет повинні щодня дотримуватися дієти. Пікнік на «травневі» чи Новий рік — не виняток! Раціональне харчування при діабеті має стати корисною звичкою, способом життя.

Поширити у Facebook