Вже майже готово!
© 2018 · сайт корпорації Arterium

Дієта чи правильне харчування?

Давайте дізнаємось, які помилки у харчуванні ми робимо щодня. А також, спробуємо набути свідомої звички бути здоровим!

Дієта (в перекладі з грец. «режим харчування») — сукупність правил вживання їжі людиною або твариною. Але у більшості людей слово «дієта», асоціюється з обмеженнями і голодом. Багато дієт розраховані на швидке і різке схуднення, адже вимагають виключення з раціону конкретного продукту (макроелементу). Наприклад, дієта Дюка (білкова), Аткінса (безвуглеводна), Орніша (маложирова).

Безумовно, від таких дієт результат буде, але чи надовго?

Справа в тому, що такий підхід до схуднення порушує співвідношення білків, жирів та вуглеводів в організмі. Внаслідок чого можуть з’явитися проблеми зі шлунково-кишковим трактом. При постійному відчутті голоду або нестачі поживних елементів — людина припиняє дієту і всі кілограми повертаються із подвійною швидкістю.  Тому, щоб підтримувати своє здоров’я, худнути правильно і залишатися молодим та активним протягом багатьох років, необхідно дотримуватися принципів правильного харчування.

Що таке правильне харчування?

В першу чергу, це правильні харчові звички та харчова поведінка. Це не має бути тимчасовим рішенням! Це має бути вашим свідомим вибором (вашою звичкою) — бути здоровим. Основним принципом правильного харчування є баланс білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів та мікроелементів.

Що ми їмо? З чого складається їжа?

Вся їжа, все, що ми бачимо в готовому вигляді або у вигляді окремих інгредієнтів,  складається лише з 3 основних макроелементів: білків, жирів та вуглеводів, а також клітковини та вітамінів. У кожного елемента своя унікальна функція. Білки, жири, вуглеводи потрапляють в організм з їжею, де засвоюються клітинами. Використовуються вони для вироблення енергії, підтримки життєдіяльності, а також забезпечення росту і розвитку. Всі є вкрай необхідними для забезпечення здорового життя. Тому дуже важливо, щоб ці елементи були присутні у вашому раціоні.

  • Білки — своєрідні цеглинки. Це те, що будує всі клітини нашого організму. Вони бувають рослинного і тваринного походження. Тваринні білки — це яйця, сир, м’ясо, риба; рослинні білки — бобові (горох, квасоля, сочевиця, горіхи).
  • Жири — запас енергії. Жири або ліпіди також поділяються на тваринні та рослинні. Рослинні нам звичніше називати маслами (оливкова, кунжутне, гарбузове, лляне тощо). Тваринні жири містяться в сирах та м’ясі.
  • Вуглеводи — енергія для цих клітин. Це вельми великий клас органічних сполук, серед них зустрічаються речовини із різноманітними властивостями.

Що таке вуглеводи? Чи всі вуглеводи шкідливі?

Ми часто чуємо, що вуглеводи це шкідливо та їх конче необхідно виключити з раціону.  Більшість дієт орієнтовані саме на це.

Та невже вуглеводи такі погані? Дійсно, деякі вуглеводи повинні бути виключені, деякі обмежені, а ті, що максимально корисні і не завдають шкоди фігурі, лише в певний час доби.

Існують прості і складні вуглеводи. До простих вуглеводів відноситься глюкоза і фруктоза (в меншій мірі галактоза), а також всі хлібобулочні та кондитерські вироби, цукерки, солодкі напої, пакетовані соки. Прості вуглеводи мають високий глікемічний індекс (тобто швидкість всмоктування) та дуже швидко піднімають рівень цукру в крові. Після їх споживання швидко з’являється почуття голоду, може виникнути сонливість та втома.

Ось і отримуєте замкнуте коло — випили Кока-Колу з цукерками, з’явилася сонливість, поспали (замість того, щоб прогулятись та витратити калорії), прокинулися голодними і знову їсти…

Прості вуглеводи та цукор бажано повністю виключити з раціону!

Наступний вид простих вуглеводів — фрукти. Вони обов’язково повинні бути в раціоні, адже фрукти це, окрім фруктози, ще й джерело вітамінів, клітковини та мікроелементів. Найкращий час для фруктів — до 12:00. Саме тоді вони не завдають фігурі жодної шкоди. Але є ті, споживання яких потрібно обмежити, якщо ваша мета — схуднення. Це банани та виноград.

Наступний вид вуглеводів — складні, або ті, що повільно всмоктуються (з низьким глікемічним індексом). До таких вуглеводів належать крупи, хліб з цільнозернового борошна, макарони з твердих сортів пшениці. Ці продукти в раціоні повинні бути, але в невеликій кількості. Час для них — це ранок, максимум обід.

Овочі також є цікавим питанням! Овочі — це корисні вуглеводи, тому обмежувати їх споживання не потрібно. Та навіть серед них є виняток, і це — картопля. Картопля містить занадто багато крохмалю, відповідно і калорій. Тому в якості продукта для схуднення зовсім не підходить!

Схема раціону:

  • Сніданок — основний прийом їжі, найрізноманітніший, великий і калорійний.

Сніданок повинен складатися з повільних вуглеводів, овочевого салату (листя салату з овочами, заправлений корисним рослинним маслом) та білка.

  • Через 2 години — фруктовий перекус (будь—який фрукт або суміш фруктів, які помістяться у вашу долоню). Нагадую: банан та виноград заборонені!
  • Через 2-3 години — час для обіду. Найголовніше це білок (м’ясо або риба) та будь-які овочі. (Пам’ятайте! Не картопля.)
  • Ще через 3 години — молочний або горіховий перекус. Для цього підійде йогурт, творожний сир, кефір або ряжанка з невеликим відсотком жирності (але не знежирений).
  • І через 3 години після молочного перекусу — вечеря. А вечеря — це риба або морепродукти та овочі зеленого або білого кольору (це всі види капусти, спаржа, квасоля, зелений горошок або кабачки і огірки). Такий набір продуктів вибрано не випадково. Саме в овочах зеленого і білого кольору кількість вуглеводів, цукру, калорій найменша, а білка та клітковини — найбільша.

Нумо робити правильне харчування своєю звичкою. Здоров’я та гарне самопочуття гарантовано. Почніть прямо зараз!

Поширити у Facebook