Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Харчування при гестаційному діабеті: меню для майбутньої мами

У попередній статті ми розібралися, що ж таке гестаційний цукровий діабет (ГЦД) або діабет у вагітних, дізналися причини виникнення та основні способи діагностики. Але як діяти, якщо хвороба у майбутньої мами вже з’явилася? Що їсти, щоб не нашкодити?

Основне правило харчування — виключити з повсякденного раціону усі солодощі! В тому числі продукти на фруктозі. На нашому сайті є інформація про норми споживання цукру за ВОЗ: здорові люди  — 25–30 грамів, люди із ЦД та діти — 10 грамів. В додаток до гестаційного діабету, у жінок часто спостерігається ожиріння. Таким жінкам рекомендовано:

  • Зменшити калорійність раціону на 15–20% (від попереднього). Обмежитись від легких вуглеводів, цукру та животних жирів (сало, ковбаса, жирне м’ясо тощо);
  • Харчуватись 5 разів на добу (3 основні страви + 2 перекуси). Об’єм порцій — не більше 350–400 грамів;
  • Не зменшувати квоту білка!
  • Розвантажувальні дні — молочні, кефірні,творожні (приклади, див.нижче);
  • В жодному разі не допускати повного голодування!

Режим харчування:

  • У І половині вагітності: Почати зі зменшення об’єму їжі! Харчування 4 рази на добу, рідина — 1–1,2 літри, добова калорійність раціону 2000–2200 ккал.
  • У ІІ половині вагітності: Харчування 5 разів на добу, рідина — до 1 літра, добова калорійність — 2200–2400 ккал.

А що про поживні речовини?

  • Білки.
  • Вони необхідні для росту плода, матки,плаценти, молочних залоз;
  • У 1-й половині вагітності потрібна кількість для споживання залежить від фактичної маси жінки;

Ось, як це можна вирахувати: 0,75 г на 1 кг ідеальної маси тіла (ІМТ) + 10 грам на добу.

(Щоб дізнатись свою ІМТ, користуйтесь такою формулою: Ідеальна маса = зріст (см) – 110).

Приклад розрахунку: для жінки з ідеальною вагою 70 кг — це 60 грамів білка на добу.

  • У ІІ половині вагітності до розрахованої норми додають ще 30 грам;
  • Важливо, що 65% від усіх білків мають бути тваринного походження.
  • Жири
  • Споживати до 70–80 грамів на добу (40–55% молочні жири — вершкове масло, молоко, сметана та 35–45 % рослинних жирів — риба холодних морів та океану, грецькі горіхи та арахіс, лляне масло, печінка, яєчний жовток);
  • Рослинні жири — важливі! Це джерела корисних жирних кислот та вітаміну Е, що необхідні для розвитку нервової системи плода.
  • Вуглеводи
  • Забезпечують понад 50% енергії щодня;
  • Фрукти та ягоди (натуральні та морожені);
  • Харчові волокна (овочі, зерно крупного помолу, гречка та вівсянка).

Чим харчуватись?

  • Немає заборонених продуктів, є ті, яким надають перевагу;
  • Значно зменшити споживання рису, манки, кондитерських та мучних виробів;
  • Джерело тваринних жирів — молочні та кисломолочні продукти;
  • Рослинні масла (25 г щодня) — покращують моторику кишківника;
  • Нежирні м’ясо та риба– варені, тушені, запечені.

Приклад добового раціону:

Сніданок: 2 варені яйця + вівсяна каша на воді з вершковим маслом (150 г) + салат з капусти або будь-який сезонний (150 г).

Перекус: м’який сир (творог) із подрібненою зеленню (100 г), можна додати чайну ложку сметани + шматочок чорного хліба з сиром, чай з молоком.

Обід: борщ з м’ясом (200–250 г) + салат з молодої капусти, огірків та помідорів (150–200 г) або будь-який сезонний салат.

Вечеря: запечене нежирне м’ясо (можно індичку, курку без шкірки) або риба в апельсиновому соці (100 г) + (200–300 г) салата з огірків або будь-якого овочевого салату. Заправити лляною/оливковою/соняшниковою олією.

Підвечірок – якнайменше за 2 години до сну: фрукти 200 г (пластиковий стаканчик свіжих ягід) або ½ грейпфрута, 1 гранат чи 2 ківі.

Розвантажувальні дні можна проводити 1 раз на 1–2 тижні. Але тільки з дозволу вашого лікаря!

Декілька варіантів меню для розвантажувальних днів:

  • Сирний (творожний): 400 грамів м’якого сиру розділити на 4 прийоми + 500 гр кефіра;
  • Кисло-молочний: 6–8 стаканів кислого молока/кефіру ( можна йогурт без цукру) розділити на 6 прийомів;
  • Молочний: 6–8 стаканів молока розділити на 6 прийомів;
  • Яблучний: 1,5 кг яблук протягом дня;
  • Овочевий: 1,5 кг сирих овочів (огірки, капуста, морква, помідори тощо) з’їсти в 5 прийомів + 150 гр. хліба.

Протягом розвантажувального дня, можна пити чай без цукру та воду в рекомендованій кількості.

Правильно харчуватись зовсім не складно! А особливо тоді, коли головна мета — здоров’я для себе та свого майбутнього малюка.

Поширити у Facebook