Вже майже готово!
© 2020 · сайт корпорації Arterium

Гестаційний діабет при вагітності: симптоми та діагностика

Щаслива новина про вагітність, приємні клопоти, очікування появи на світ нового члена сім’ї — аж раптом… Діабет? Як уберегти себе від розвитку «несолодкої» хвороби та що для цього потрібно робити? Розбираймося разом! Ви дізнаєтеся що таке гестаційний діабет, чим він небезпечний та як діагностувати хворобу у майбутньої мами. 

Що таке гестаційний діабет

Гестаційний цукровий діабет — це діабет або порушення толерантності до глюкози, що вперше розвинулося або діагностувалося під час вагітності. Одним із симптомів гестаційного діабету є цукор крові натще, що дорівнює або перевищує 5,1 ммоль / л.

Так чому ж у здорової жінки, у якої раніше цукор крові був завжди в нормі (3,7 — 5,5 ммоль / л натще у здорових жінок до вагітності), виникає його підвищення в період вагітності?

У всьому винна інсулінорезистентність.

Що таке інсулінорезистентність

  • Інсулінорезистентність — це стан, при якому клітини частково «не впізнають» інсулін. У підсумку вони недоотримують свою енергію, а рівень цукру в крові буде рости.

Чому виникає інсулінорезистентність

  • «Винні» у фізіологічній інсулінорезистентності гормони, які виробляє новий орган вагітної жінки — плацента.

Через таку дію гормонів на клітини, вироблення інсуліну в крові підвищується для «подолання» інсулінорезистентності. У нормі все проходить успішно, і коли глюкоза надходить до клітин — рівень цукру в крові знижується. Але у деяких вагітних жінок, подолання інсулінорезистентності не відбувається, і цукор в крові залишається підвищеним. Підтвердити та виявити інсулінорезистентність може лікар.

Чим небезпечний гестаційний цукровий діабет

На різних етапах вагітності наслідки при хворобі відрізняються:

1. Предімплантаційний період (5 днів після запліднення).

  • передача у спадок схильності до діабету;
  • хромосомні мутації;
  • генні мутації.

2. Ембріональний період (до кінця 8 тижня) — етап утворення матково-плацентарного кровообігу.

  • Проблеми з утворенням матки та кровопостачанням.

3. Ранній (з 9-тій до 28-го тижня) і пізній фетальний період (з 29-ї до 40-го тижня).

  • збільшення ваги майбутнього малюка;
  • синдром випередження внутрішньоутробного розвитку;
  • діабетичної фетопатії (багатоводдя, набряклість тканин, органомегалія) — основна причина перинатальних втрат у жінок з ГЦД.

Рівень НвА1с — хороший індикатор глікемічного контролю. Запам’ятайте: чим вище його рівень (%), тим вище ризик появи внутрішньоутробної патології. Тому бажано провести попередній скринінг на гестаційний діабет.

Які фактори ризику розвитку ГСД

Вам варто бути обережними та особливо стежити за своїм станом під час вагітності, якщо у вас:

  • ожиріння (> 80/90 кг або> 120/115% від ідеальної ваги) до вагітності, особливо у віці до 25 років;
  • вік (старше 25 — 35 років);
  • ЦД в сімейному анамнезі (у близьких родичів);
  • гестаційний ЦД в анамнезі;
  • підвищення толерантності до глюкози крові (глікемія) протягом доби або вранці натщесерце під час вагітності;
  • глюкозурія (наявність глюкози в сечі) два і більше разів під час вагітності;
  • макросомія плода (коли ваш малюк важить понад 4-4,5 кг) під час цієї вагітності або в анамнезі;
  • народження дітей з масою тіла 4-4,5 кг;
  • мертвонародження в анамнезі;
  • народження дітей з вродженими вадами розвитку в анамнезі.

Помітили у себе щось з ознак гестаційного діабету? Оцінімо чинники ризику:

  • Високий ризик розвитку ГСД — жінки, які мають більш як 2 факторів ризику.

У таких випадках пероральний тест на толерантність до глюкози (ПТТГ) потрібно проводити при виявленні вагітності та на 24-28 її тижня.

  • Помірний або середній ризик розвитку ГСД – жінки, які мають 1 2 фактора ризику.

ПТТГ з 75 г глюкози проводиться на 24-28 тижні вагітності.

  • Низький ризик (немає факторів ризику).

Досить провести ПТТГ з 75 г глюкози на 24-28 тижні вагітності.

Чому важливо проводити оцінку показників рівня глюкози в крові саме на 24-28 тижні вагітності

Це пов’язано з особливостями обміну речовин в організмі жінки:

  • глюкоза з крові матері постійно проходить в кровоносну систему майбутнього малюка протягом всієї вагітності;
  • інсулін від матері до дитини через плаценту не проходить;
  • у майбутньої мами існує фізіологічна інсулінорезистентність (в результаті підвищення гормонів плаценти). І найбільша концентрація контрінсулярного гормону (речовини, яка пригнічує дію інсуліну) саме на 24-28 тижні вагітності.

Як проводиться діагностика гестаційного діабету

Отримується на підставі тесту з навантаженням 75 г глюкози — перорального глюкозотолерантного тесту (ПТТГ). Та боятися його не варто. Він абсолютно безпечний як для матері, так і для майбутнього малюка.

Які діагностичні критерії ГСД

 

Час визначення

ГСД(Наказ МОЗ УКРАЇНИвід 29.12.2014 № 1021)

Натщесерце

≥5,1 ммоль/л

Глікемія через 1 ч

≥10,0 ммоль/л

Глікемія через 2 ч

≥8,5 ммоль/л

Визначення рівня глюкози для ПТТГ виконується тільки в лабораторії. Портативні засоби самоконтролю (глюкометри) для проведення тесту не підійдуть!

А ось звичайний рівень глюкози в крові ви можете перевіряти самостійно.

Як правильно проводити самоконтроль глікемії

Самоконтроль глікемії можливий за допомогою глюкометра. В аптеці можна вибрати глюкометр, який буде підходити конкретно вам. Простий і швидкий або складніший, який зберігає значення вимірювань і допоможе побудувати глікемічний криву.

Але якою б не був глюкометр, найкраще почати вести щоденник самоконтролю глікемії та щоденник харчування.

Що таке щоденник харчування

Це звичайний зошит, в якому на одній сторінці записують всі виміри цукру крові із зазначенням дат і часу вимірювання (перед їжею, через годину після їжі, перед сном). На іншій сторінці пишуть денний раціон із зазначенням часу вживання їжі (сніданок, обід, вечеря або перекус) і кількості продукту (обов’язково) + калорійність, кількість білків, жирів і вуглеводів (бажано).

Які особливості дієти при гестаційному цукровому діабеті

Дієта при ГЦД зовсім не складна. Існує 12 простих правил харчування для майбутніх мам:

1. Забудьте про голодування і великі перерви між прийомами їжі.

2. Останній прийом їжі — за годину до сну — це білок (м’ясо, риба, яйце, сир) + складні вуглеводи (НЕ розварені крупи, макарони, чорний, цілозерновий хліб, овочі, бобові). Якщо є ожиріння — останній перекус перед сном — білок + овочі.

3. Звести до мінімуму або відмовитися повністю від солодощів (мед, цукор, солодка випічка, морозиво, шоколад, варення), солодких напоїв (соки, морси, газована вода), розварених круп / макаронів, картопляного пюре, білого хліба, білого рису.

4. Кратність прийому їжі — не менше 6 разів на день! (3 основних + 3 перекусу).

5. Не можна допускати вуглеводного голодування, вуглеводи потрібно їсти обов’язково, але правильні! Це не розварені крупи, макарони, картопля, чорний і цілозерновий хліб, овочі, бобові, рідкі несолодкі молочні та кисломолочні продукти. Рекомендовано вживати вуглеводи в невеликій кількості кожні 3-4 години (в загальному близько 350-500 грамів на добу).

6. Жири при нормальній масі тіла повинні складати близько 45% добового раціону, при ожирінні – 25-30%.

7. Обов’язкова білкова їжа — не менше 70 грамів білка за добу (нежирне м’ясо птиці або риби, сир, тверді сири, яйця).

8. Фрукти вживати з низьким глікемічним індексом в невеликих кількостях (не рекомендовані виноград, черешня, кавун, диня, інжир, хурма, банани). Краще поєднувати з білковою їжею (наприклад, як сирну запіканку з фруктами).

9. Сухофрукти — не більше 20 грамів сухофруктів за 1 прийом в основні прийоми їжі. А все тому, що сухофрукти дуже калорійні. І якщо в якості перекусу — поєднувати з білком (наприклад, із (м’яким) сиром). Не частіше 2 разів на добу.

10. Шоколад — тільки гіркий, не більше 3 шматочків (15 грам) за 1 прийом, не частіше 2 разів на добу. В основний прийом їжі або в поєднанні з білком (наприклад, із (м’яким) сиром).

11. Рекомендовано дотримуватися «правила тарілки». Це правило полягає в тому, що в кожен основний прийом їжі необхідно вживати продукти, багаті клітковиною (овочі), білки, жири та вуглеводи. При цьому, більшу частину тарілки (1/2) повинні займати овочі. А все тому, що вони — головне джерело корисних вуглеводів і клітковини.

12. Обов’язкові фізичні навантаження — прогулянка вранці та ввечері по 30 хвилин.

Але пам’ятайте! Всі рекомендації — узагальнені. Всі питання стосовно ведення вагітності у хворих на гестаційний діабет бажано вирішувати на прийомі в ендокринолога.

Як бути, ящо при дотриманні дієти не вдається досягти цільових показників глікемії

Лікар призначає інсулін. І лякатися цього не варто! Ніякої шкоди ні мамі, ні майбутній дитині інсулін не принесе. Не варто забувати, що головне в лікуванні гестаційного діабету — досягнення стабільних показників рівня цукру в крові.

Яка надбавка у вазі під час вагітності вважається нормою

  • Якщо ваша вага до вагітності за показником індексу маси тіла відповідала нормі, то оптимальною надбавкою за час вагітності буде 11-16 кг.
  • Якщо у вагітної жінки вже була зайва вага або ожиріння, то їй рекомендується поправитися не більше ніж на 7-8 кг.

Чи рекомендують після пологів повторно пройти тестування на цукровий діабет

Так, обов’язково! І зробити це потрібно через 6-12 тижнів. Важливо розуміти, що гестаційний діабет при вагітності — ознака того, що у жінки є підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

Щасливе материнство з діабетом — не міф і не фантазія. Діабет вагітних — стан, що можна контролювати. А інструкція для безпечної вагітності проста, вам необхідно лише трохи зусиль і терпіння. 

Поширити у Facebook