Вже майже готово!
© 2019 · сайт корпорації Arterium

Гестаційний діабет: здорові мама та малюк

Щаслива новина про вагітність, приємні клопоти, очікування появи на світ нового члена сім’ї — аж раптом … Діабет? Як уберегти себе від розвитку «несолодкої» хвороби та що для цього потрібно робити? Давайте розбиратися разом! Ви дізнаєтеся що таке гестаційний діабет, чим він небезпечний та як діагностувати хворобу у майбутньої мами.

Що таке гестаційний діабет?

Гестаційний цукровий діабет — це діабет або порушення толерантності до глюкози, що вперше розвинулося або діагностувалося під час вагітності. При цьому захворюванні цукор крові натще дорівнює або вище 5,1 ммоль / л.

Так чому ж у здорової жінки, у якої раніше цукор крові був завжди в нормі (3,7 — 5,5 ммоль / л натще у здорових жінок до вагітності), виникає його підвищення в період вагітності?

У всьому винна інсулінорезістентість:

  • Інсулінорезистентність — це стан, при якому клітини частково «не впізнають» інсулін. У підсумку вони недоотримують свою енергію, а рівень цукру в крові буде рости.
  • «Винні» у фізіологічній інсулінорезистентності гормони, які виробляє новий орган вагітної жінки — плацента.

Через таку дію гормонів на клітини, вироблення інсуліну в крові підвищується для «подолання» інсулінорезистентності. У нормі все проходить успішно, і коли глюкоза надходить до клітин — рівень цукру в крові знижується. Але у деяких вагітних жінок, подолання інсулінорезистентності не відбувається, і цукор в крові залишається підвищеним.

Чим небезпечний гестаційний цукровий діабет?

На різних етапах вагітності наслідки при хворобі відрізняються:

  • Предімплантаційний період (5 днів після запліднення).

o передача у спадок схильності до діабету;

o хромосомні мутації;

o генні мутації.

  • Ембріональний період (до кінця 8 тижня) — етап утворення матково-плацентарного кровообігу.

o Проблеми з утворенням матки і кровопостачанням.

  • Ранній (з 9-тій до 28-го тижня) і пізній фетальний період (з 29-ї до 40-го тижня).

o збільшення ваги майбутнього малюка;

o синдром випередження внутрішньоутробного розвитку;

o діабетичної фетопатії (багатоводдя, набряклість тканин, органомегалія) — основна причина перинатальних втрат у жінок з ГЦД.

Рівень НвА1с — хороший індикатор глікемічного контролю. Запам’ятайте: чим вище його рівень (%), тим вище ризик появи внутрішньоутробної патології.

Які фактори ризику розвитку ГСД?

Вам варто бути обережними і особливо стежити за своїм станом під час вагітності, якщо у вас:

  • ожиріння (> 80/90 кг або> 120/115% від ідеальної ваги) до вагітності, особливо у віці до 25 років;
  • вік (старше 25 — 35 років);
  • ЦД в сімейному анамнезі (у близьких родичів);
  • гестаційний ЦД в анамнезі;
  • підвищення рівня глюкози крові (глікемія) протягом доби або вранці натщесерце під час вагітності;
  • глюкозурія (наявність глюкози в сечі) два і більше разів під час вагітності;
  • макросомія плода (коли ваш малюк важить понад 4-4,5 кг) під час цієї вагітності або в анамнезі;
  • народження дітей з масою тіла 4-4,5 кг;
  • мертвонародження в анамнезі;
  • народження дітей з вродженими вадами розвитку в анамнезі.

Помітили у себе щось з перерахованого вище? Давайте оцінимо чинники ризику:

  • Високий ризик розвитку ГСД — жінки, які мають більше 2 факторів ризику.

У таких випадках пероральний тест на толерантність до глюкози (ПТТГ) потрібно проводити при виявленні вагітності і на 24-28 її тижня.

  • Помірний або середній ризик розвитку ГСД – жінки, які мають 1 2 фактора ризику.

ПТТГ з 75 г глюкози проводиться на 24-28 тижні вагітності.

  • Низький ризик (немає факторів ризику).

Досить провести ПТТГ з 75 г глюкози на 24-28 тижні вагітності.

Чому важливо проводити оцінку показників рівня глюкози в крові саме на 24-28 тижні вагітності?

Це пов’язано з особливостями обміну речовин в організмі жінки:

  • Глюкоза з крові матері постійно проходить в кровоносну систему майбутнього малюка протягом всієї вагітності;
  • інсулін від матері до дитини через плаценту не проходить;
  • у майбутньої мами існує фізіологічна інсулінорезистентність (в результаті підвищення гормонів плаценти). І найбільша концентрація контрінсулярного гормону (речовини, яка пригнічує дію інсуліну) саме на 24-28 тижні вагітності.

Як проводиться діагностика ГСД?

Отримується на підставі тесту з навантаженням 75 г глюкози — перорального глюкозотолерантного тесту (ПТТГ). Та боятися його не варто. Він абсолютно безпечний як для матері, так і для майбутнього малюка.

Які діагностичні критерії ГСД?


Час визначення
ГСД(Наказ МОЗ УКРАЇНИвід 29.12.2014 № 1021)
Натщесерце≥5,1 ммоль/л
Глікемія через 1 ч≥10,0 ммоль/л
Глікемія через 2 ч≥8,5 ммоль/л

Визначення рівня глюкози для ПТТГ виконується тільки в лабораторії. Портативні засоби самоконтролю (глюкометри) для проведення тесту не підійдуть!

А ось звичайний рівень глюкози в крові ви можете перевіряти самостійно.

Як правильно проводити самоконтроль глікемії?

Самоконтроль глікемії можливий за допомогою глюкометра. В аптеці можна вибрати глюкометр, який буде підходити конкретно вам. Простий і швидкий або складніший, який зберігає значення вимірювань і допоможе побудувати глікемічний криву.

Але якою б не був глюкометр, найкраще почати вести щоденник самоконтролю глікемії і щоденник харчування.

Що таке щоденник харчування?

Це звичайний зошит, в якому на одній сторінці записують всі виміри цукру крові із зазначенням дат і часу вимірювання (перед їжею, через годину після їжі, перед сном). На іншій сторінці пишуть денний раціон із зазначенням часу вживання їжі (сніданок, обід, вечеря або перекус) і кількості продукту (обов’язково) + калорійність, кількість білків, жирів і вуглеводів (бажано).

Які особливості дієти при гестаційному цукровому діабеті?

Існує 12 простих правил харчування для майбутніх мам:

  1. Забудьте про голодування і великі перерви між прийомами їжі.
  2. Останній прийом їжі — за годину до сну — це білок (м’ясо, риба, яйце, сир) + складні вуглеводи (НЕ розварені крупи, макарони, чорний, цільнозерновий хліб, овочі, бобові). Якщо є ожиріння — останній перекус перед сном — білок + овочі.
  3. Звести до мінімуму або відмовитися повністю від солодощів (мед, цукор, солодка випічка, морозиво, шоколад, варення), солодких напоїв (соки, морси, газована вода), розварених круп / макаронів, картопляного пюре, білого хліба, білого рису.
  4. Кратність прийому їжі — не менше 6 разів на день! (3 основних + 3 перекусу).
  5. Не можна допускати вуглеводного голодування, вуглеводи потрібно їсти обов’язково, але правильні! Це не розварені крупи, макарони, картопля, чорний і цільнозерновий хліб, овочі, бобові, рідкі несолодкі молочні і кисломолочні продукти. Рекомендовано вживати вуглеводи в невеликій кількості кожні 3-4 години (в загальному близько 350-500 грамів на добу).
  6. Жири при нормальній масі тіла повинні складати близько 45% добового раціону, при ожирінні – 25-30%.
  7. Обов’язкова білкова їжа — не менше 70 гр білка за добу (нежирне м’ясо птиці або риби, сир, тверді сири, яйця).
  8. Фрукти вживати з низьким глікемічним індексом в невеликих кількостях (не рекомендовані виноград, черешня, кавун, диня, інжир, хурма, банани). Краще поєднувати з білковою їжею (наприклад, як сирну запіканку з фруктами).
  9. Сухофрукти — не більше 20 грам сухофруктів за 1 прийом в основні прийоми їжі. А все тому, що сухофрукти дуже калорійні. І якщо в якості перекусу — поєднувати з білком (наприклад, з творогом). Не частіше 2 разів на добу.
  10. Шоколад — тільки гіркий, не більше 3 шматочків (15 грам) за 1 прийом, не частіше 2 разів на добу. В основний прийом їжі або в поєднанні з білком (наприклад, з творогом).
  11. Рекомендовано дотримуватися «правила тарілки». Це правило полягає в тому, що в кожен основний прийом їжі необхідно вживати продукти, багаті клітковиною (овочі), білки, жири і вуглеводи. При цьому, більшу частину тарілки (1/2) повинні займати овочі. А все тому, що вони — головне джерело корисних вуглеводів і клітковини.
  12. Обов’язкові фізичні навантаження — прогулянка вранці і ввечері по 30 хвилин.

Але пам’ятайте! Всі рекомендації —узагальнені. Бажано всі питання щодо складання індивідуальної схеми живлення вирішувати на прийомі у ендокринолога.

Якщо при дотриманні дієти не вдається досягти цільових показників глікемії?

Лікар призначає інсулін. І лякатися цього не варто! Ніякої шкоди ні мамі, ні майбутній дитині інсулін не принесе. Не варто забувати, що головне в лікуванні гестаційного цукрового діабету-досягнення стабільних показників рівня цукру в крові.

Яка надбавка у вазі під час вагітності вважається нормою?

  • Якщо ваша вага до вагітності за показником індексу маси тіла відповідала нормі, то оптимальною надбавкою за час вагітності буде 11-16 кг.
  • Якщо у вагітної жінки вже була зайва вага або ожиріння, то їй рекомендується поправитися не більше ніж на 7-8 кг.

Після пологів рекомендується повторно пройти тестування на цукровий діабет?

Так, обов’язково! І зробити це потрібно через 6-12 тижнів. Важливо розуміти, що гестаційний діабет — ознака того, що у жінки є підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

Щасливе материнство з діабетом — не міф і не фантазія. Інструкція для безпечної вагітності проста, вам необхідно лише трохи зусиль і терпіння. Будьте здорові ви і ваш майбутній малюк!

Поширити у Facebook